Skip to main content

Περίπλοκο θέμα πια η πώληση της Τσέλσι

Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς, συγκαταλέγεται στα νέα ονόματα της λίστας που καταρτίστηκε από τη βρετανική κυβέρνηση και αφορά τους Ρώσους ολιγάρχες εναντίον των οποίων υφίστανται κυρώσεις, με δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων τους.

Αυτό ανακοίνωσε η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, διευκρινίζοντας ότι θα απαγορευτεί στον ολιγάρχη να κάνει συναλλαγές και να ταξιδεύει στη χώρα. Εκτός από τον Αμπράμοβιτς, το Ηνωμένο Βασίλειο έθεσε στη μαύρη λίστα έξι ακόμη άτομα, συμπεριλαμβανομένων των Αλεξέι Μίλερ, Αντρέι Κόστιν και Νικολάι Τοκάρεφ.

Η Τσέλσι θα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως ποδοσφαιρικός σύλλογος χάρη στην άδεια από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θα της επιτρέπει να παίζει αγώνες και να πληρώνει το προσωπικό και τους φιλάθλους που έχουν ήδη αγοράσει εισιτήρια για να παρακολουθήσουν αγώνες, αλλά δεν θα μπορεί να πουλήσει επιπλέον εισιτήρια για τους επόμενους αγώνες, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να συνεργαστεί με την Πρέμιερ Λιγκ και τους συλλόγους για να συνεχίσει να παίζει η Τσέλσι, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσει και την επιβολή των κυρώσεων.

Ωστόσο, ο σύλλογος δεν θα μπορεί να πουλά προϊόντα που σχετίζονται με την εμπορευματοποίηση και, κυρίως, δεν θα επιτρέπονται πράξεις μεταβίβασης αγοράς ή νέες συμβάσεις, μια κατάσταση που εμποδίζει επίσης τη μεταγραφική αγορά, τόσο στις αποκτήσεις ποδοσφαιριστών όσο και στις πωλήσεις.

Από αυτή την άποψη, επομένως , τα συμβόλαια που λήγουν (όπως αυτό του Ρούντιγκερ, για το οποίο υπάρχει ενδιαφέρον πολλών συλλόγων) δεν μπορούν να ανανεωθούν, αλλά δεν μπορούν να πουληθούν ούτε παίκτες που έχουν συμβόλαιο.

Ειδική άδεια από την κυβέρνηση θα χρειαστεί και για την πώληση του συλλόγου, που είναι πλέον «μπλοκαρισμένος». Όμως ο Αμπράμοβιτς δεν θα μπορέσει να λάβει κανένα ποσό από την πώληση της εταιρείας, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

«Δεδομένου του σημαντικού αντίκτυπου που θα είχαν οι σημερινές κυρώσεις στην ποδοσφαιρική ομάδα της Τσέλσι και των πιθανών αρνητικών συνεπειών αυτού, η κυβέρνηση εξέδωσε άδεια σήμερα το πρωί που επιτρέπει στην Τσέλσι να συνεχίσει μια σειρά από δραστηριότητες που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο», εξήγησε η βρετανική κυβέρνηση.

«Αυτό περιλαμβάνει την εξουσιοδότηση του συλλόγου να συνεχίσει να παίζει αγώνες και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο, οι οποίες με τη σειρά τους θα προστατεύουν την Πρέμιερ Λιγκ, την ευρύτερη ποδοσφαιρική πυραμίδα, τους οπαδούς και άλλους συλλόγους. Αυτή η άδεια θα επιτρέπει μόνο ορισμένες ρητά κατονομαζόμενες ενέργειες για να διασφαλιστεί ότι το καθορισμένο άτομο δεν είναι σε θέση να παρακάμψει τις κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Η άδεια θα αναθεωρείται συνεχώς και θα συνεργαζόμαστε στενά με τις ποδοσφαιρικές αρχές».