Skip to main content

Στα 350 εκ. το πρότζεκτ της Βαλένθια για το νέο «Μεστάγια»

Η Βαλένθια παρουσίασε σήμερα (9/3) τα απαραίτητα έγγραφα για την ολοκλήρωση των εργασιών του νέου «Μεστάγια».

Ένα σημαντικό έργο για την πόλη και τους οπαδούς της, που -όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος Ανίλ Μούρτι στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων- έχει «όλα τα συστατικά» για να ξαναρχίσει να λειτουργεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Η κατασκευή του νέου γηπέδου αντιπροσωπεύει μια μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης για τη Βαλένθια, μια ιδέα που θα διατηρήσει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της τρέχουσας δομής, καθιστώντας την ένα τέλειο στάδιο για την εμπειρία των φιλάθλων.

Το εγχείρημα του νέου γηπέδου, το οποίο θα παρουσιαστεί αναλυτικότερα μόλις ληφθούν όλες οι άδειες, είναι εμπνευσμένο από την πόλη και τη μεσογειακή κουλτούρα και βασίζεται σε τρεις στρατηγικούς πυλώνες: μια αξέχαστη εμπειρία προσαρμοσμένη στον τρόπο ζωής των Βαλενθιάνων, τη συνδεσιμότητα – καινοτομία και τη φιλοξενία.

Στον δεύτερο δακτύλιο της εγκατάστασης θα υλοποιηθούν χώροι αναψυχής, εστίασης και φιλοξενίας, δημιουργώντας έναν χώρο αναφοράς, όχι μόνο στο πλαίσιο του ισπανικού ποδοσφαίρου, αλλά και της πόλης.

Επιπλέον, γίνονται εργασίες ώστε το έργο να γίνει στάδιο αναφοράς στον κόσμο με την κατασκευή της οροφής εξολοκλήρου από ηλιακούς συλλέκτες μέσω ενός τεχνολογικού συνεργάτη, που θα εγγυάται 100% βιωσιμότητα.

Με αυτόν τον τρόπο, οι περισσότερες από 300 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο για τις οποίες υπερηφανεύεται η Βαλένθια θα χρησιμοποιηθούν ως κέντρο παραγωγής πράσινης ενέργειας στην πόλη, που θα μπορεί να τροφοδοτεί όχι μόνο το στάδιο, αλλά και τη γειτονιά μέσω μιας τοπικής ενεργειακής κοινότητας.

Το νέο γήπεδο θα ξεκινήσει με δυναμικότητα συγκρίσιμη με αυτή του σημερινού «Μεστάγια» (περίπου 55.000 θέσεις), με δυνατότητα επέκτασης κατόπιν αιτήματος έως και 70.000 θέσεις, καθώς η δομή και το έργο θα επιτρέψουν μια ευέλικτη και ταχεία αύξηση της χωρητικότητας.

Η κατασκευή αυτού του γηπέδου, στο οποίο έχουν ήδη επενδυθεί 172 εκατ. ευρώ, θα φτάσει στα 287 εκατ. ευρώ στα εγκαίνια και θα ξεπεράσει τα 350 εκατ. ευρώ όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες για το σύνολο του έργου. Η ολοκλήρωση του νέου γηπέδου αναμένεται εντός 20-22 μηνών από την επανέναρξη των εργασιών.

Η ιστορία αυτού του γηπέδου ήταν αρκετά προβληματική μέχρι στιγμής. Στις 25 Φεβρουαρίου θα περάσουν δεκατρία χρόνια από τότε που η Βαλένθια αναγκάστηκε να σταματήσει τις εργασίες του νέου «Μεστάγια» λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Τα εγκαίνιά του ήταν αρχικά προγραμματισμένα για τη σεζόν 2009-10, αλλά μετά από περισσότερο από μια δεκαετία το έργο παραμένει όρθιο.

Το νέο γήπεδο αποκαλύφθηκε το 2006 και η κατασκευή ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2007, αλλά η κρίση ακινήτων του 2008 έπληξε σκληρά τον σύλλογο, καθώς αδυνατούσε να εκπληρώσει την πρόβλεψη των εσόδων του από την πώληση του παλαιού γηπέδου.