Skip to main content

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Απαγορεύθηκε η συμμετοχή σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές

Υπό το βάρος των πιέσεων πους της ασκήθηκαν, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) έκανε πίσω.

Μόλις 24 ώρες αφότου εξουσιοδότησε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να συμμετάσχουν με ουδέτερη σημαία στους Αγώνες του Πεκίνου, που ξεκινούν την Παρασκευή 4 Μαρτίου, αποφάσισε να ανακαλέσει αυτήν την απόφαση.

Το διοικητικό συμβούλιο που συνήλθε επειγόντως σήμερα αποφάσισε να κλείσει την πόρτα σε αυτούς τους αθλητές, ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η IPC ​​ενημέρωσε για την απόφαση με ανάρτηση στο λογαριασμό της στο Twitter.

«Πολλές εθνικές παραολυμπιακές επιτροπές απείλησαν ότι δεν θα αγωνιστούν»

Ο επικεφαλής του Παραολυμπιακού κινήματος, Άντριου Πάρσονς, εξήγησε τι οδήγησε σε αυτήν την ανατροπή της κατάστασης, επισημαίνοντας την απειλή πολλών Εθνικών Επιτροπών να μην συμμετάσχουν στους Αγώνες σε περίπτωση συμμετοχής Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών.

«Κατά τη λήψη της απόφασής μας χθες (Τετάρτη), κοιτούσαμε τη μακροπρόθεσμη υγεία και επιβίωση του Παραολυμπιακού Κινήματος (…) Ωστόσο, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η ταχέως κλιμακούμενη κατάσταση μας τοποθετεί τώρα σε μια μοναδική θέση (…) Τις τελευταίες 12 ώρες, ένας συντριπτικός αριθμός μελών έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας (…) Πολλές Εθνικές Επιτροπές, μερικές από τις οποίες έχουν έρθει σε επαφή με τις κυβερνήσεις, τις ομάδες και τους αθλητές τους, απειλούν να μην αγωνιστούν», είπε.

«Αβάσταχτη» η κατάσταση στο χωριό των αθλητών 

Ο Πάρσονς συνέχισε υπογραμμίζοντας τις αξίες του Παραολυμπιακού κινήματος: «Η διασφάλιση της ασφάλειας των αθλητών είναι υψίστης σημασίας για εμάς και η κατάσταση στα χωριά των αθλητών χειροτερεύει και έχει πλέον γίνει αβάσταχτη. Έχουμε καθήκον να εγγυηθούμε τη διοργάνωση επιτυχών Παραολυμπιακών Αγώνων, να διασφαλίζουμε ότι επικρατεί το πνεύμα του ευ αγωνίζεσθαι, ότι απαγορεύεται η βία, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των αθλητών (… ) Με αυτό κατά νου και για για να διατηρήσουμε την ακεραιότητα αυτών των Αγώνων και την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων, αποφασίσαμε να αρνηθούμε τις συμμετοχές από Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές».

Ο Βραζιλιάνος αξιωματούχος κατέληξε εκφράζοντας τη λύπη του για τους αθλητές των πληγεισών χωρών, «θύματα των ενεργειών των κυβερνήσεών τους που παραβίασαν την Ολυμπιακή εκεχειρία».

«Ελπίζω και προσεύχομαι να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μια κατάσταση όπου ο λόγος και η εστίαση είναι αποκλειστικά στη δύναμη του αθλητισμού να μεταμορφώσει τις ζωές των ατόμων με αναπηρία και το καλύτερο της ανθρωπότητας», είπε.