Skip to main content

Βαλίεβα: Δεν θα γίνει τελετή απονομής αν κατακτήσει μετάλλιο

Η Καμίλα Βαλίεβα θα συνεχίσει να αγωνίζεται στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά η ΔΟΕ επισήμανε ότι δεν θα γίνουν τελετές μεταλλίων στο Πεκίνο για τις νίκες της.

Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε θετική σε απαγορευμένη ουσία την περασμένη εβδομάδα, η Βαλίεβα δικαιώθηκε σήμερα από το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS), σε μια απόφαση που καλύπτεται από διαμάχη.

Λίγο μετά την απόφαση, η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνει τελετή απονομής μεταλλίων για το ομαδικό αγώνισμα στο οποίο η 15χρονη είχε κατακτήσει με την ομάδα της Ρωσίας το χρυσό μετάλλιο, ενώ το ίδιο θα συμβεί και αν η Βαλίεβα βρεθεί στο πόντιουμ στο ατομικό αγώνισμα των Γυναικών.

«Για λόγους δικαιοσύνης προς όλους τους αθλητές, δεν θα ήταν σκόπιμο να πραγματοποιηθεί η τελετή των μεταλλίων για το ομαδικό αγώνισμα καλλιτεχνικού πατινάζ κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Πεκίνο 2022, καθώς θα περιλάμβανε έναν αθλητή που από τη μία έχει θετικό δείγμα Α, αλλά του οποίου η παραβίαση των κανόνων αντιντόπινγκ δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί από την άλλη πλευρά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Το ατομικό αγώνισμα των Γυναικών ξεκινά την Τρίτη με το σύντομο πρόγραμμα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη με το ελεύθερο πατινάζ.

Η Βαλίεβα θεωρείται ένα από τα φαβορί για τα χρυσά μετάλλια και η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή αναμένεται να διεκδικήσει και τις τρεις πρώτες θέσεις, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ στην ιστορία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.