Skip to main content

Στο CAS θα κριθεί η τύχη της Βαλίεβα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Η συνέχεια της Καμίλα Βαλίεβα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου θα κριθεί σε μια επείγουσα ακρόαση στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο.

Το Δικαστήριο θα εξετάσει το δικαίωμα της Ρωσίδας αθλήτριας καλλιτεχνικού πατινάζ να αγωνιστεί στο αγώνισμα γυναικών, λίγες μέρες αφότου έκανε παγκόσμιο ρεκόρ και βρέθηκε ντοπαρισμένη, σύμφωνα με ρωσική εφημερίδα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ελέγχου (ΙΤΑ)- εκ μέρους της ΔΟΕ – δήλωσε την Παρασκευή ότι θα καταπολεμήσει την απόφαση της ρωσικής υπηρεσίας αντιντόπινγκ να επιτρέψει στη 15χρονη Βαλίεβα να κάνει πατινάζ. Το ρωσικό πρακτορείο είχε αποκλείσει προσωρινά τη Βαλίεβα αυτή την εβδομάδα επειδή ήταν θετική σε τεστ ντόπινγκ τον Δεκέμβριο.

Η Βαλίεβα είναι το μεγάλο φαβορί στην διοργάνωσή της που ξεκινά την Τρίτη αφού σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ αυτή τη σεζόν και πέτυχε το πρώτο άλμα τετράδας από μια γυναίκα σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η ITA επιβεβαίωσε αναφορές ότι η Βαλίεβα βρέθηκε θετική στην απαγορευμένη ουσία trimetazidine στο ρωσικό εθνικό πρωτάθλημα στην Αγία Πετρούπολη πριν από έξι εβδομάδες.

Το θετικό τεστ επισημάνθηκε από ένα εργαστήριο στη Σουηδία μόνο την Τρίτη – την επόμενη μέρα που η Βαλίεβα βοήθησε τους Ρώσους να κερδίσουν το ομαδικό αγώνισμα και λίγες ώρες πριν την απονομή των μεταλλίων, η οποία στη συνέχεια αναβλήθηκε. Το αν οι Ρώσοι θα χάσουν το χρυσό τους μετάλλιο στο ομαδικό θα κριθεί αργότερα.

Ο νομικός χειρισμός της υπόθεσης της Βαλίεβα ξεκίνησε με την άμεση προσωρινή απαγόρευση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου που επέβαλε η ρωσική υπηρεσία, γνωστή ως RUSADA, η οποία επέβλεπε τα τεστ στα εθνικά πρωταθλήματα.

Η επείγουσα ακρόαση στο CAS θα εξετάσει μόνο το ζήτημα της προσωρινής απαγόρευσης σε αυτούς τους αγώνες, δήλωσε η ITA που ασκεί δίωξη για λογαριασμό της ΔΟΕ.

«Η ΔΟΕ θα ασκήσει το δικαίωμά της να ασκήσει έφεση και να μην περιμένει την αιτιολογημένη απόφαση της RUSADA, επειδή απαιτείται απόφαση πριν από τον επόμενο αγώνα που πρόκειται να λάβει μέρος η αθλήτρια», ανέφερε η υπηρεσία ελέγχου.

Πιθανή η απλή επίπληξη επειδή είναι ανήλικη

Αν και η Βαλίεβα βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης, ως 15χρονη έχει προστασία στο βιβλίο κανόνων των αθλημάτων – τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ. Σύμφωνα με αυτές τις οδηγίες, θα μπορούσε τελικά να λάβει απλώς μια απλή επίπληξη.

Όταν μια ανήλικη εμπλέκεται σε παραβιάσεις των κανόνων ντόπινγκ, το επίκεντρο της υποχρεωτικής έρευνας στρέφεται στο περιβάλλον της, όπως προπονητές και γιατροί ομάδων.

«Τέτοιες περιπτώσεις δεν βοηθούν τους Αγώνες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Άνταμς. «Αυτές οι υποθέσεις πρέπει να διωχθούν σωστά, να ληφθούν κατάλληλα μέτρα και να περάσουν οι δέουσες διαδικασίες. Διαφορετικά πιστεύω ότι η εμπιστοσύνη του κόσμου θα ήταν ακόμη μικρότερη. Οπότε πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό για όλους τους ενδιαφερόμενους, κυρίως για την 15χρονη αθλήτρια που ενδιαφέρεται, να έχουμε τη δέουσα διαδικασία, να φαίνεται ότι αυτή γίνεται σωστά και ότι ο κόσμος μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στις αποφάσεις που λαμβάνονται».

Η Βαλλίεβα πιθανότατα θα αποκλειστεί από τον ρωσικό εθνικό τίτλο της τον Δεκέμβριο, αλλά θα μπορούσε να λάβει άδεια για να αγωνιστεί στο Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα.

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, η Βαλίεβα προπονήθηκε νωρίς στο κεντρικό παγοδρόμιο μέσα στο κλειστό γήπεδο της Capital σαν να μην έτρεχε τίποτα. Πλαισιώθηκε από τις Ρωσίδες συμπαίκτριες Αλεξάντρα Τρούσοβα Alexandra Trusova και την παγκόσμια πρωταθλήτρια Άννα Στσερμπάκοβα, οι οποίες προπονούνται και οι δύο από την Ετέρι Τουτμπερίτζε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AP, CNBC