Skip to main content

Χειμερινοί Αγώνες: Ολυμπιονίκης με καθυστέρηση 16 ετών

H Λίντσεϊ Τζακομπέλις περίμενε 16 χρόνια για το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, αλλά η επιμονή και η υπομονή της δικαιώθηκαν…

Η 36χρονη Αμερικανίδα πρώτευσε στο Snowboard Cross των Χειμερινών Αγώνων του Πεκίνου, ενώ στη διοργάνωση του Τορίνο ήταν «ασημένια».

Το 2006, στην πρωτεύουσα του Πιεμόντε, η Τζακομπέλις είχε χάσει την ευκαιρία για το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα που είχε εμφανιστεί στο Ολυμπιακό πρόγραμμα την ίδια χρονιά.

Στον τελικό προηγούνταν σταθερά και ήταν το φαβορί για τη νίκη, έως το τελευταίο άλμα της που αποδείχθηκε καταστροφικό: στην τελευταία προσπάθεια επιχείρησε κάτι επισφαλές, είχε πτώση κι έδωσε την ευκαιρία στην Ελβετίδα Τάνια Φρίντεν να στεφθεί χρυσή Ολυμπιονίκης.

Από τότε η Αμερικανίδα κατακτούσε σωρηδόν τίτλους και διακρίσεις σε Παγκόσμια Κύπελλα και Πρωταθλήματα, αλλά η αποτυχία στον ιταλικό βορρά θαρρείς και τη στοίχειωνε, καθώς έκτοτε δεν κατάφερε να επιστρέψει στο πόντιουμ των Χειμερινών Αγώνων, κι ας συμμετείχε στο Βανκούβερ (2010), στο Σότσι (2014) και στην Πιονγκτσάνγκ (2018).

Η «κατάρα» έμελλε να «σπάσει» στο Πεκίνο, όπου η απουσία δύο εκ των φαβορί για τη νίκη, της Βρετανίδας Σάρλοτ Μπανκς και της Ιταλίδας Μικέλα Μοϊόλι, διευκόλυνε την προσπάθεια της Τζακομπέλι, που άφησε στη δεύτερη θέση την Κλοέ Τρεσπές (Γαλλία) και τρίτη θέση, την Καναδή Μεριέτα Οντίν.