Η UEFA χαιρέτισε το ψήφισμα της PACE για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

«Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) εξέφρασε ισχυρή υποστήριξη στην UEFA και επίσης συνέβαλε σημαντικά στα κύρια ζητήματα για τη θετική ανάπτυξη του ποδοσφαιρικού κινήματος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία ποδοσφαίρου.

Σχολιάζοντας το ψήφισμα, ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν είπε: «Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – καθώς και το ευρωπαϊκό αθλητικό κίνημα – είναι σταθερά ενωμένα στις αξίες και το μοντέλο μας, που βασίζεται στην αλληλεγγύη. Δεν υπάρχει χώρος για ερμηνεία ή διαπραγμάτευση. Είναι “όχι” στις εγωιστικές Σούπερ Λίγκες και “όχι” στις εξωφρενικές προτάσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ναι, να συνεργαστούμε για να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε το μοντέλο μας που λειτουργεί προς το συμφέρον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και της κοινωνίας».

Και η ανακοίνωση της UEFA συνεχίζει: «Σε συμφωνία με τα ψηφίσματα του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ που εγκρίθηκαν στα τέλη του 2021, το ψήφισμα PACE “Διακυβέρνηση ποδοσφαίρου: επιχειρήσεις και αξίες” με επικεφαλής τον λόρδο Τζορτζ Φουλκς και πρώην πρόεδρο του ποδοσφαιρικού συλλόγου Χαρτ οφ Μεντλόδιαν(2004-05), υπογραμμίζει την καθολική δέσμευση των ευρωπαϊκών δημόσιων αρχών να προστατεύσουν περαιτέρω και να ενισχύσουν το μοντέλο αλληλεγγύης και αξίας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου».

«Ο λόρδος Φουλκς και οι συνάδελφοι της PACE, που εκπροσωπούν τα εθνικά κοινοβούλια και τους πολίτες και των 47 χωρών-μελών, αντιμετωπίζουν τις τρέχουσες απειλές σε αυτό το μοντέλο άμεσα και ξεκάθαρα. Το ψήφισμα είναι ιδιαίτερα αυστηρό για την αποτυχημένη απόπειρα διαφυγής που έγινε εκ μέρους της ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας και προειδοποιεί για τις δυνητικά “καταστροφικές” συνέπειες των σχεδίων που εξετάζει αυτή τη στιγμή η FIFA, για διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια».

«Το ψήφισμα απευθύνεται σε φορείς κι ενδιαφερόμενους φορείς του αθλητισμού και περιέχει συστάσεις για μια ολόκληρη σειρά ζητημάτων προτεραιότητας, από τη χρηστή διακυβέρνηση και τη συμβολή των εθνικών πρωταθλημάτων στους πανευρωπαϊκούς μηχανισμούς αλληλεγγύης, από τα ανθρώπινα δικαιώματα έως την ισότητα των φύλων, από την προστασία των ανηλίκων έως τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τους κανόνες της μεταγραφικής αγοράς και πολλά άλλα. Η UEFA χαιρετίζει αυτή τη συνεισφορά και δεσμεύεται να αξιολογήσει προσεκτικά όλες τις λεπτομέρειες μαζί με τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους ειδικούς του κλάδου», καταλήγει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία.