Skip to main content

Η Βοράτσοβα δεν έκανε τίποτα λάθος

Η τενίστρια του διπλού, Ρενάτα Βοράτσοβα, η οποία απελάθηκε από την Αυστραλία μετά την ακύρωση της βίζας της, δεν έκανε «τίποτα λάθος», ανακοίνωσε η Γυναικεία Ένωση Αντισφαίρισης (WTA).

Στην 38χρονη Τσέχα επιτράπηκε να εισέλθει στη χώρα αφού παρουσίασε εξαίρεση εμβολιασμού κατά της Covid κι έπαιξε σε τουρνουά στη Μελβούρνη. Ωστόσο, στη συνέχεια συνελήφθη κι έφυγε από την Αυστραλία το Σάββατο.

«Οι επιπλοκές που βιώθηκαν τις τελευταίες ημέρες… είναι ατυχείς», δήλωσε η WTA. «Η Ρενάτα Βοράτσοβα ακολούθησε αυτούς τους κανόνες και τις διαδικασίες, έλαβε άδεια εισόδου κατά την άφιξή της, αγωνίστηκε σε μια διοργάνωση και στη συνέχεια ξαφνικά της ακυρώθηκε η βίζα, όταν δεν είχε κάνει τίποτα κακό».

Και κατέλήξε: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες τις αρχές για την αντιμετώπιση αυτής της ατυχούς κατάστασης με τον κατάλληλο τρόπο».

Ο νούμερο ένα στον κόσμο, Νόβακ Τζόκοβιτς, ελπίζει να παραμείνει στην Αυστραλία και να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Αυστραλιανό Όπεν, αφού η βίζα του ανακλήθηκε με παρόμοιο τρόπο, προτού δικαστήριο ακυρώσει αυτήν την απόφαση τη Δευτέρα.

Η Βοράτσοβα, η οποία σκοπεύει να ζητήσει αποζημίωση από την Ομοσπονδία Τένις της Αυστραλίας (Tennis Australia), δήλωσε στο BBC Radio 5 Live ότι υποβλήθηκε σε έξι ώρες ανάκριση από αξιωματούχους μετανάστευσης, προτού μπει σε πτήση για την επιστροφή στην Τσεχία.

Πρόσθεσε ότι σκόπευε να εμβολιαστεί κατά της Covid, αλλά υπέστη ιατρικές επιπλοκές αφότου προσβλήθηκε από τον ιό, που την εμπόδισαν να κάνει εμβόλιο.

Η WTA είπε, παρά τις ανησυχίες της για την περίπτωση της Βοράτσοβα, πως πιστεύει ότι «όλοι οι παίκτες πρέπει να εμβολιαστούν» και υποστήριξε «πλήρως τις μεταναστευτικές πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί» στην Αυστραλία για το πρώτο μέρος της σεζόν 2022.