Skip to main content

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν διπλωματικό μποϊκοτάζ στους Χειμερινούς Αγώνες του Πεκίνου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανεβάζουν τους τόνους απέναντι στην Κίνα. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη Δευτέρα διπλωματικό μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, που είναι προγραμματισμένοι για τον ερχόμενο Φεβρουάριο (από τις 4 έως τις 20).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα στείλουν διπλωματικούς αντιπροσώπους στην Κίνα, λόγω της «συνεχιζόμενης γενοκτονίας και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στην Σιντζιάνγκ», δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

«Η διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ θα μεταχειριζόταν αυτούς τους Αγώνες σαν να μην είχε συμβεί τίποτα, παρά τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις φρικαλεότητες της Κίνας στο Σιντζιάνγκ. Και απλά δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό», είπε η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζεν Ψάκι.

Ένα τέτοιο μποϊκοτάζ, που θα σήμαινε ότι κανένας εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης δεν θα παραβρεθεί στους Αγώνες (οι αθλητές θα συμμετάσχουν), χαρακτηρίστηκε ως «κομπασμός» από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ζάο Λιγιάν.

«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν πάση θυσία να κάνουν τα πράγματα με τον δικό τους τρόπο, η Κίνα θα λάβει σταθερά αντίμετρα», πρόσθεσε. «Επιμένω στο γεγονός ότι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι ένα στάδιο για λήψη πολιτικών στάσεων και χειραγώγησης», είπε ο Λιγιάν.

Για μήνες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έψαχνε τον καλύτερο τρόπο για να τοποθετηθεί σε σχέση με τους Χειμερινούς Αγώνες, μια δημοφιλή και παγκόσμια εκδήλωση που διοργανώθηκε από μια χώρα που κατηγορεί ότι διέπραξε μια «γενοκτονία» κατά των Μουσουλμάνων Ουιγούρων στο Σιντζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα.

Αρκετές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το Πεκίνο ότι έχει εγκλωβίσει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο μουσουλμάνους στο Σιντζιάνγκ, σε «στρατόπεδα επανεκπαίδευσης». Η Αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή είναι αντίθετη σε ένα ολοκληρωτικό μποϊκοτάζ, εξηγώντας ότι οι Αγώνες είναι σημαντικοί μετά από μήνες πανδημίας.

Έχει αποφανθεί στο παρελθόν ότι το μποϊκοτάζ των Αγώνων της Μόσχας το 1980, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και περίπου 60 άλλες χώρες, καθώς και εκείνων του Λος Άντζελες το 1984 από τη Σοβιετική Ένωση και τους συμμάχους της, είχε δείξει ότι η χρήση αυτών των γεγονότων ως «πολιτικό εργαλείο» ήταν ένα «λάθος».

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα σεβαστεί το διπλωματικό μποϊκοτάζ που ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και είναι χαρούμενη που αυτή η «πολιτική» απόφαση δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τη συμμετοχή Αμερικανών αθλητών.

«Η παρουσία κυβερνητικών αξιωματούχων και διπλωματών είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση για κάθε κυβέρνηση, την οποία η ΔΟΕ, με την πολιτική της ουδετερότητα, σέβεται πλήρως», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού σώματος.

«Ταυτόχρονα, αυτή η ανακοίνωση καθιστά επίσης σαφές ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η συμμετοχή αθλητών είναι πέρα ​​από την πολιτική και το χαιρετίζουμε αυτό», πρόσθεσε η ίδια πηγή.