Skip to main content

El Confidencial: Η UEFA έτοιμη να εγκαταλείψει τη FIFA

Η 20ή Δεκεμβρίου 2021 έρχεται όλο και πιο κοντά κι αυτή ενδέχεται να αποτελέσει μια ημερομηνία-σταθμό για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Είναι η ημερομηνία κατά την οποία η FIFA έχει συγκαλέσει συνέλευση για να υποβάλει σε ψηφοφορία την πολυσυζητημένη μεταρρύθμιση του ποδοσφαιρικού ημερολογίου, ουσιαστικά δηλαδή την καθιέρωση διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανά δύο έτη.

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο, πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας, γνωρίζει ήδη ότι μπορεί να υπερηφανεύεται για τις ψήφους 166 εθνικών ομοσπονδιών από τις 211, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσει την αντίθεση των υπερδυνάμεων της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής.

Και αυτό δεν είναι μια μικρή αντίθεση: όπως αναφέρει η El Confidencial, η UEFA είναι έτοιμη να αποχωρήσει από τη FIFA εάν η ψηφοφορία είναι υπέρ της πρότασής της.

Τα (οικονομικά) συμφέροντα που διακυβεύονται είναι πολύ υψηλά, ξεκινώντας από το γεγονός ότι ένα διετές Παγκόσμιο Κύπελλο θα επισκίαζε τόσο τις ηπειρωτικές διοργανώσεις συλλόγων, όπως το Champions League ή το Copa Libertadores, όσο και τις Εθνικές διοργανώσεις, όπως το Ευρωπαϊκό ή το Κόπα Αμέρικα.

Σε μια τέτοια περίπτωση με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της FIFA, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ισχυρότερες και πιο γνωστές διεθνείς ομάδες, επομένως αυτές που μπορούν να αυξήσουν την απήχηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ανήκουν στην UEFA.

Ταυτόχρονα, είναι επίσης απαραίτητο να κατανοήσουμε την αντίδραση των επιμέρους ευρωπαϊκών ομοσπονδιών: αυτή τη στιγμή μόνο αυτές της Βόρειας Ευρώπης έχουν δηλώσει επίσημα τη βούλησή τους να αποχωρήσουν από τη FIFA. Θα ακολουθήσουν όμως οι πιο «διάσημοι» τον Τσέφεριν;