Skip to main content

Οι Ευρωπαϊκές Λίγκες ζητούν αξιοκρατική συμμετοχή στο UCL

Η UEFA παροτρύνεται για ακόμη μία φορά από τις μεγάλες ευρωπαϊκές Λίγκες ώστε η πρόκριση στο Champions League να αποφασίζεται μόνο με βάση την αθλητική αξία και όχι με την ιστορική απόδοση.

Τον Απρίλιο ανακοινώθηκε το νέο σύστημα που θα ισχύσει από το 2024 και μετά, προκειμένου να αποτρέψει τον κίνδυνο μιας αποσχισθείσας Super League, με τη φάση των ομίλων του Champions League να επεκτείνεται από 32 σε 36 ομάδες, αλλά να παίζεται σε ένα ενιαίο πρωτάθλημα: αντί για τους τρέχοντες έξι αγώνες, κάθε ομάδα θα παίξει τουλάχιστον 10 παιχνίδια απέναντι σε 10 διαφορετικούς αντίπαλους.

Ωστόσο, το διοικητικό όργανο των Ευρωπαϊκών Λιγκών εξακολουθεί να εκφράζει ανησυχία και προβληματισμό ως προς το να επιτρέψει η UEFA σε συλλόγους να συμμετάσχουν στη διοργάνωση με βάση την προηγούμενη ιστορία τους και όχι την επικαιροποιημένη εγχώρια επιτυχία τους.

Ο Γιάκο Σβαρτ, διευθύνων σύμβουλος των Ευρωπαϊκών Λιγκών, είπε ότι θα υπάρξει μια δεύτερη φάση διαπραγματεύσεων με την UEFA. «Πιστεύουμε ότι θα γίνουν αλλαγές», δήλωσε ο Σβαρτ. «Ήταν ξεκάθαρο, δεν είμαστε ευχαριστημένοι για όλα τα θέματα που έχουν αποφασιστεί».

Ο πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Λιγκών, Κλάους Τόμσεν, πρόσθεσε: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολύ συγκεκριμένα το ότι οι ιστορικοί συντελεστές δεν έχουν καμία σχέση με την πρόσβαση ή τη διανομή, οι συμμετοχές πρέπει να εκπορεύονται από την αθλητική αξία».

«Πρέπει να φροντίσουμε ώστε το ποδόσφαιρο να βασίζεται σε εγχώριες διοργανώσεις, αθλητικά πλεονεκτήματα και στο ότι έχουμε μια συναρπαστική ανταγωνιστική ισορροπία σε όλες τις εγχώριες διοργανώσεις μας, γιατί αυτό μας οδηγεί ως κουλτούρα στην Ευρώπη και όχι μόνο ως εμπορική επιχείρηση», πρόσθεσε.

«Τα αθλητικά πλεονεκτήματα (από την τελευταία σεζόν) είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για τη νίκη ή την ήττα αγώνων και διοργανώσεων, επομένως και για τη συμμετοχή (ή όχι) σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις. Κερδίστε το στο γήπεδο», ανέφερε η σχετική δήλωση του οργανισμού.

«Ο συντελεστής ως εργαλείο για την πρόκριση ή τη διανομή (εσόδων) για μια μελλοντική διοργάνωση συλλόγων της UEFA πρέπει να απορριφθεί εντελώς».