Skip to main content

Όχι (και) από τη Fifpro σε Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια

Η Διεθνής Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (Fifpro) καταγγέλλει την «έλλειψη παγκόσμιου οράματος» των ποδοσφαιρικών θεσμών για τη μεταρρύθμιση του ημερολογίου, ιδίως όσον αφορά την ιδέα ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου ανά διετία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Γιόνας Μπάερ-Χόφμαν, καταγγέλλοντας ότι οι συζητήσεις είναι «εμπορικές».

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο περιθώριο της παρουσίασης μιας έκθεσης που δείχνει αύξηση των συνεχόμενων αγώνων για τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, ο Μπάερ-Χόφμαν ζήτησε μια «λογική και αποτελεσματική μεταρρύθμιση» για να ανακουφίσει τον φόρτο εργασίας των παικτών, που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο τραυματισμών. 

«Υπάρχει απόλυτη έλλειψη παγκόσμιου οράματος και ηγεσίας από την πλευρά των περισσότερων θεσμών», δήλωσε ο επικεφαλής της παγκόσμιας ένωσης παικτών. Υπό αυτή την έννοια, η FIFA έχει ξεκινήσει μια διαδικασία διαβουλεύσεων για τον διπλασιασμό της συχνότητας του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το 2028, πρόταση που απορρίφθηκε από την UEFA.

«Οι προτάσεις, καλές, κακές ή φρικτές για το ποδόσφαιρο, προκαλούν πολύ λίγες συζητήσεις ή διαβουλεύσεις, επειδή όλα ευθυγραμμίζονται με τα εμπορικά συμφέροντα των διαφόρων διοργανώσεων», συνέχισε.

«Αυτό υπονομεύει πραγματικά τις πιθανότητές μας να κάνουμε μια λογική κι αποτελεσματική μεταρρύθμιση. Θα θέλαμε να προσπαθήσουμε να διακρίνουμε τη συζήτηση για το καλαντάρι και τη συζήτηση για τις διοργανώσεις, που είναι πολύ διαφορετικές».

Ο Μπάερ-Χόφμαν δήλωσε πάντως ότι τάσσεται υπέρ της «συμπύκνωσης των διεθνών παραθύρων», όπως προτείνεται από τη FIFA, για να μειωθούν τα ταξίδια και συνεπώς η κούραση των παικτών.

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε από τη Fifpro, η οποία συντάχθηκε από την εταιρεία Kpmg σε δείγμα 265 ποδοσφαιριστών, αναφέρει αύξηση του αριθμού των παιχνιδιών στα οποία αγωνίστηκαν: οι πιο εκτεθειμένοι επαγγελματίες, δηλαδή οι διεθνείς, έπαιξαν κατά μέσο όρο το 67% του ετήσιου χρόνου παιχνιδιού τους το 2020 -2021 με λιγότερο από πέντε ημέρες ανάπαυσης μεταξύ δύο αγώνων.