Skip to main content

ΔΟΕ και World Athletics άνοιξαν την υπόθεση Τσιμανούσκαγια

Η World Athletics (διεθνής ομοσπονδία στίβου) και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν τη διαδικασία εναντίον των δύο Λευκορώσων προπονητών που αποκλείστηκαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, στο πλαίσιο της υπόθεσης της Κριστίνα Τσιμανούσκαγια.

Η σπρίντερ – η οποία επέκρινε την επιλογή της ομοσπονδίας της να αγωνιστεί, χωρίς προειδοποίηση, στη σκυταλοδρομία 4Χ400 – είχε καταφέρει να αποφύγει τον αναγκαστικό επαναπατρισμό σε ένα από τα αεροδρόμια του Τόκιο, αποκτώντας πολιτικό άσυλο στην Πολωνία με ανθρωπιστική βίζα.

Κατά τη διάρκεια των Αγώνων, η ΔΟΕ είχε αποσύρει τη διαπίστευση κι έδιωξε τους τεχνικούς Αρτούρ Σίμακ και Γιούρι Μαΐσεβιτς από το Ολυμπιακό Χωριό.

Τώρα, η διεθνής ομοσπονδία στίβου κάνει γνωστό ότι συμφώνησε με τη ΔΟΕ να «συνεχίσει την έρευνα και να κινήσει επίσημη διαδικασία» εναντίον τους.

Η έρευνα θα διεξαχθεί από τη μονάδα ακεραιότητας του στίβου (Aiu), έναν ανεξάρτητο φορέα που δημιουργήθηκε από την World Athletics για τη διαχείριση ζητημάτων ακεραιότητας (που σχετίζονται όχι μόνο με το ντόπινγκ) του στίβου, με την «πλήρη συνεργασία και υποστήριξη» της ΔΟΕ.

Μετά την επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο το 2020, ακολουθούμενη από διαμαρτυρίες, οι αρχές της Λευκορωσίας κατηγορήθηκαν από διάφορες δυτικές χώρες ότι είχαν ξεκινήσει μια κατασταλτική πολιτική, με χιλιάδες αντιπάλους να συλλαμβάνονται ή να εξαναγκάζονται σε εξορία.