Skip to main content

Αρνητική και η ECA για Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) κοινοποίησε σήμερα τη θέση της επί της προτάσεως της FIFA για της διεξαγωγή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κάθε δύο χρόνια.

Μέσω μιας δήλωσης, η ECA γνωστοποίησε την έντονη αντίθεσή της στο πρότζεκτ, το οποίο πιστεύει ότι είναι επιβλαβές για την υγεία των ποδοσφαιριστών.

«Οι σύλλογοι αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του ποδοσφαίρου, καθώς αποτελούν τις “μηχανές” των διοργανώσεων, τον κύριο κόμβο και την εστία ανάπτυξης παικτών κι επενδύσεων, το επίκεντρο των οπαδών και των τοπικών τους κοινοτήτων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU), το οποίο ρυθμίζει τη σχέση μεταξύ ECA και FIFA, τοποθετεί το καλαντάρι στον πυρήνα του. Αυτό το μνημόνιο μεταξύ των συλλόγων και της FIFA συμφωνήθηκε μετά από λεπτομερείς διαπραγματεύσεις και κοινή έγκριση, καθώς και οι διαδικασίες που διέπουν το καλαντάρι», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η ECA ήταν σαφής στη θέση της σχετικά με την ανάγκη αλλαγής του ημερολογίου, το οποίο πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να γίνει απλούστερο, στη βάση λιγότερων αγώνων, μιας καλύτερης προστασίας και υγείας των παικτών και μια ισορροπημένη προσέγγιση στο ποδόσφαιρο των συλλόγων και διεθνώς. Για το σκοπό αυτό, η ECA έχει καταστήσει σαφές – δημόσια, ιδιωτικά και επανειλημμένα – την προθυμία της να συνεργαστεί με τη FIFA για να συμφωνήσουν στο ποιες πρέπει να είναι αυτές οι αλλαγές».

«Συνεπώς, η ECA ακολούθησε με σοβαρή ανησυχία την πρόταση της FIFA να καθιερώσει διετές Παγκόσμιο Κύπελλο. Εκτός από την αξιοσημείωτη έλλειψη πραγματικής (ή οποιασδήποτε) διαβούλευσης, όπως τόνισαν και πολλοί ενδιαφερόμενοι τις τελευταίες ημέρες, οι προτάσεις της FIFA θα οδηγούσαν σε άμεσο και καταστροφικό αντίκτυπο ως προς το παιχνίδι των συλλόγων, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Επιπλέον, οι προτάσεις θα έθεταν σε κίνδυνο την υγεία και την ευημερία των παικτών. Θα αμβλύνουν την αξία και τη σημασία των διοργανώσεων για συλλόγους και χώρες (Εθνικές ομάδες) Θα υπονόμευαν και θα συγκρούονταν με το ποδόσφαιρο Γυναικών και Νέων – που είναι υποεκπροσωπούμενοι τομείς του παιχνιδιού, όπου η ECA και άλλοι δεσμεύουν σημαντικό χρόνο, ταλέντο και πόρους – υποτάσσοντας επίσης άλλα τουρνουά και αθλητικά ενδιαφέροντα σε όλα τα επίπεδα σε όλο τον κόσμο».