Skip to main content

Τόκιο 2020: Αποκλεισμός 10 ετών στον Αλγερινό τζουντόκα που αρνήθηκε να παίξει με Ισραηλινό

Είχε αποσυρθεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο στις 23 Ιουλίου, ανακοινώνοντας ως κίνητρο για την απόφασή του το γεγονός ότι δεν ήταν διατεθειμένος να αντιμετωπίσει έναν Ισραηλινό αθλητή.

Για το λόγο αυτό, η Διεθνής Ομοσπονδία Τζούντο (IJF) επέβαλε δεκαετή αποκλεισμό στον 30χρονο Αλγερινό Φετί Νουρίν (κατηγορία -73κ.) και τον προπονητής του, Αμάρ Μπενικλέφ.

Ο Νουρίν είχε δηλώσει ότι η πολιτική του υποστήριξη για την παλαιστινιακή υπόθεση κατέστησε αδύνατο να αγωνιστεί απέναντι στον Ισραηλινό Τοχάρ Μπουμπούλ.

Μετά από έναν πρώτο προσωρινό αποκλεισμό από τις διεθνείς διοργανώσεις για αθλητή και προπονητή, στις 24 Ιουλίου η IJF είχε σχηματίσει μια εξεταστική επιτροπή, η οποία ολοκλήρωσε τώρα το έργο της.

«Είναι σαφές ότι οι δύο χρησιμοποίησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως πλατφόρμα διαμαρτυρίας και προώθησης πολιτικής και θρησκευτικής προπαγάνδας, κάτι που αποτελεί σαφή και σοβαρή παραβίαση του καταστατικού του ΔΕΔ, του Κώδικα Δεοντολογίας του ΔΔΔ και του Ολυμπιακού Χάρτη. Επομένως, σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να επιβληθεί άλλη κύρωση εκτός από αυστηρό αποκλεισμό», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ποινή, που ισχύει έως τις 23 Ιουλίου 2031, μπορεί να αμφισβητηθεί στο CAS. Να σημειωθεί πως δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Φετί Νουρίν αποσύρθηκε επειδή δεν αντιμετώπισε έναν Ισραηλινό τζουντόκα, καθώς το ίδιο είχε συμβεί ήδη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Τόκιο, το 2019.