Skip to main content

Ο WADA ανησυχεί για την έλλειψη ελέγχων στο ισπανικό ποδόσφαιρο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ θεωρεί «ανησυχητικό» το γεγονός ότι κανένας έλεγχος δεν πραγματοποιήθηκε από τις αρμόδιες εθνικές αρχές στο ισπανικό ποδόσφαιρο για σχεδόν ένα χρόνο.

Ο WADA πιστεύει ότι ο ισπανικός οργανισμός κατά του ντόπινγκ (AEPSAD) δεν εκπλήρωσε την αποστολή του από το Μάρτιο το 2016. Η Ισπανία πέρασε ένα πολιτικό αδιέξοδο 10 μηνών, από τον Δεκέμβριο του 2015 μέχρι τον Οκτώβριο του 2016, κάτι το οποίο δεν διευκόλυνε την κυβέρνηση της χώρας στην ψήφιση απαραίτητων νόμων κατά του ντόπινγκ.

Ο Ισπανικός Οργανισμός (AEPSAD) παραδέχθηκε σε ότι αφορά το ποδόσφαιρο, ότι σε αντίθεση με πολλές άλλες διεθνείς ομοσπονδίες, οι οποίες έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους στο θέμα του ντόπινγκ, η FIFA και η UEFA έχουν δείξει μια μεγάλη αδράνεια.

«Η δικαιοδοσία της FIFA», κατά την AEPSAD, «περιορίζεται στις εθνικές ομάδες, ενώ η UEFA δείχνει να ενδιαφέρεται κυρίως για συλλόγους που συμμετέχουν στο Champions League και στο Europa League, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα».

«Αυτή η έλλειψη ελέγχων για σχεδόν ένα χρόνο σε μια χώρα με ένα από τα πιο προηγμένα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα στο κόσμο, είναι ανησυχητική και δεν μπορεί να εμφυσήσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη σε έναν καθαρό αθλητισμό ειδικά τη στιγμή που αυτός το χρειάζεται», αναφέρεται σε ανακοίνωση του WADA.