Skip to main content

ΟΙΕΛΕ: Μόνο πιστοποιημένα οχήματα και οδηγοί για τη μεταφορά μαθητών

Για «βαρύτατη αμέλεια», που «φέρνει στο φως ένα σκοτεινό ζήτημα, την τήρηση των πλέον αυστηρών όρων για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων με ποιοτικά και πιστοποιημένα οχήματα, με πιστοποιημένους οδηγούς και με συνοδούς που προσλαμβάνονται αποκλειστικά γι’ αυτή την εργασία», κάνει λόγο η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), με αφορμή την περιπέτεια του τρίχρονου αγοριού που παρέμεινε ξεχασμένο-κλεισμένο σε σχολικό ιδιωτικού σχολείου της Ανατολικής Αττικής επί τρεις ώρες.

Η Ομοσπονδία μιλά για «κερδοσκοπία ορισμένων επιχειρηματιών της εκπαίδευσης, ακόμη και εις βάρος της υγείας και της ασφάλειας μικρών μαθητών», από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που «χρησιμοποιούν μη πιστοποιημένα οχήματα και οδηγούς και που ουδείς γνωρίζει εάν κατέχουν επαγγελματικό δίπλωμα για να μεταφέρουν μικρά παιδιά σε ακατάλληλα, ανέλεγκτα κτήρια».

Η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει πως «δυστυχώς, σε πάρα πολλά ιδιωτικά σχολεία για λόγους μείωσης του εργασιακού κόστους λαμβάνει χώρα η εξής βαρύτατη παρανομία: Καταπονημένοι εκπαιδευτικοί υποχρεώνονται με απειλές είτε να ξεκινήσουν την ημέρα τους από τις 5:30 το πρωί, να κάνουν δρομολόγια και μετά να μπουν στην τάξη, είτε να κάνουν συνοδεία για ώρες μετά από μια κουραστική ημέρα διδασκαλίας μέχρι αργά το απόγευμα, είτε και τα δύο! Αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο αποκαμωμένος εκπαιδευτικός που χωρίς καν να πληρώνεται και υπό πίεση κάνει τον συνοδό πρωί-απόγευμα δεν μπορεί να διεκπεραιώσει με ασφάλεια μια τόσο ευαίσθητη εργασία».

Η ΟΙΕΛΕ προτείνει τα ιδιωτικά σχολεία να παραδίδουν στις υπηρεσίες των υπουργείων Παιδείας και Μεταφορών πλήρεις λίστες με τον αριθμό μαθητών που χρησιμοποιούν σχολικά, τον αριθμό των σχολικών, τους ελέγχους ΚΤΕΟ και την ημερομηνία κατασκευής του οχήματος και τα στοιχεία των οδηγών.

Προτείνει, επίσης, τα ιδιωτικά σχολεία υποχρεωτικά να δηλώνουν στις υπηρεσίες της πολιτείας λίστα με τους συνοδούς, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν προσληφθεί αποκλειστικά για αυτή την εργασία. Στους δε τακτικούς ελέγχους της τροχαίας ή άλλων εποπτικών φορέων στα σχολικά, να ζητούνται από οδηγό και συνοδούς τα πλήρη στοιχεία απασχόλησής τους στο σχολείο, ενώ οι ποινές για τους παραβάτες να είναι εξαιρετικά αυστηρές.

«Οι ζωές των παιδιών δεν μπορεί να θυσιάζονται στο βωμό της απληστίας κάποιων λαίμαργων επιχειρηματιών» καταλήγει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας.