Την ώρα που οι χώρες στην Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, και παρόλο που η χώρα μας συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες εμφανίζει καλύτερη, ή έστω σταθερή, επιδημιολογική κατάσταση, η Κοζάνη με βάση τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας έγινε η πρώτη ελληνική περιοχή στην οποία επιβλήθηκε τοπικό lockdown.
Έτσι από σήμερα και για 14 μέρες ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνηςτίθεται από στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου, που πρακτικά σημαίνει απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους και αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου, εστίασης, δικαστηρίων, μουσείων, κινηματογράφων- θεάτρων κτλ
«Η ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού 4 για την Κοζάνη, σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις των ειδικών μας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας, σε όλη τη χώρα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Υπενθυμίζεται ότι χθες στη χώρα μας ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδακαταγράφοντας 453 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 423 ήταν εγχώρια και τα 30 εισαγόμενα. Η Αττική είχε 207, η Θεσσαλονίκη 56, η Κοζάνη 22, τα Ιωάννινα 18, η Φθιώτιδα 11, η Πέλλα 8, το Ηράκλειο 6, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία και Καστοριά από 5, Αχαΐα, Βοιωτία, Έβρος, Ημαθία, Θεσπρωτία, Λάρισα, Πιερία και Σέρρες από 4, Καρδίτσα, Θάσος από 3, Άρτα, Γρεβενά, Κιλκίς, Κορινθία, Μαγνησία, Ροδόπη και Τρίκαλα από 2, Δράμα, Κως, Μύκονος, Ξάνθη, Σάμος, Σποράδες, Χαλκιδική και Χίος από 1. Επίσης, 20 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός έφτασε στις 23.947. Στις ΜΕΘ έχουμε 83 ασθενείς διασωληνωμένους και 252 που εξήλθαν από αυτές. Τέλος, είχαμε 13 απώλειες, με τους θανάτους να φτάνουν τους 482 συνολικά.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη στην Κοζάνη, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξήγησε πως είναι εύκολο να μεταπηδήσουμε από το ένα χρώμα στο άλλο καθώς κινούμαστε ελεύθερα στη χώρα, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την περιοχή της Θεσσαλονίκης που μέχρι τώρα εμφάνιζε βελτιωμένη εικόνα ωστόσο χθες ανακοινώθηκαν αυξημένα κρούσματα.
Εξειδικεύοντας στην περίπτωση της Κοζάνης, ο κ. Εξαδάκτυλος υποστήριξε πως στην περιοχή καταγράφονταν για αρκετές μέρες ημερήσια κρούσματα πάνω από το όριο ενώ έχει σημειωθεί «τρομακτική διασπορά» στην κοινότητα.
Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο η εξέλιξη της Κοζάνης θα αποτελέσει οδηγό για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην Αττική, ο καθηγητής υποστήριξε πως η κατάσταση στην Αττική φαίνεται να σταθεροποιείται. Ωστόσο, όλα είναι εξαιρετικά ρευστά. Παρόλα αυτά, για την Αττική προβλέπονται δράσεις και όχι μέτρα, εξήγησε.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, και αναφερόμενος στον ευρωπαϊκό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC) που δημοσιεύθηκε χθες και χρωματίζει τις ευρωπαϊκές περιφέρειες ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση, σε μια προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσει συντονισμένη προσέγγιση όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στα κράτη-μέλη, ο κ. Εξαδάκτυλος υποστήριξε πως αν κοιτάμε τον χάρτη και νιώθουμε ασφαλής τότε θα οδηγηθούμε εύκολα στο κόκκινο.
Σημειώνεται ότι με βάση τον χάρτη του ECDC, μόνο τρεις χώρες της ΕΕ και του Χώρου Σένγκεν (η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Φινλανδία) καθώς και η περιφέρεια της Καλαβρίας, στην Ιταλία, είναι εν μέρει πράσινες.
naftemporiki.gr