Skip to main content

Παράθυρο Βέμπερ για μικρότερα πλεονάσματα

Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για την οικονομική της πολιτική, αλλά και για τη στάση της στο ζήτημα της Βενεζουέλας διατύπωσαν ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άφησε παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων αν, όπως είπε, υπάρξει κυβέρνηση στην Ελλάδα που θα ανοίγει νέα πεδία για την ανάπτυξη.

«Χρειαζόμαστε μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα»

Ειδικότερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, από κοινού με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Βέμπερ μίλησε με θερμά λόγια για τον πρόεδρο της Ν.Δ. και εμφανίστηκε απόλυτα σίγουρος για επικράτηση της Ν.Δ. στις επερχόμενες εκλογές, προσβλέποντας σε στενή συνεργασία με στόχο την οικονομική ανάκαμψη.

Ο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν παρουσίασε το σχέδιό του για τη δημιουργία 5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, τα επόμενα πέντε χρόνια στην Ευρώπη, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, κάνοντας μία αποτίμηση της τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βέμπερ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως δεν τήρησε τις υποσχέσεις του και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι πολίτες δεν θα πιστέψουν τις προεκλογικές του υποσχέσεις. «Χρειαζόμαστε μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα» είπε, επαναλαμβάνοντας πως βασικό του μήνυμα είναι «πως κανείς δεν πρέπει να αφήνει το σπίτι του ή τη χώρα του για οικονομικούς λόγους».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αλλάξει στάση η Ευρώπη, σε ό,τι αφορά την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων όπως ζητά η Ν.Δ., ο κ. Βέμπερ δήλωσε: «Για το μέλλον θα πρέπει να δούμε αν έχουμε μια κυβέρνηση στην Ελλάδα που ανοίγει νέα πεδία για την ανάπτυξη. Αν θα ήταν μια άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα θα μπορούσαμε να συζητήσουμε. Αλλά στην παρούσα φάση πρέπει να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον».

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πιο πολλά κοινά Μαδούρο, παρά με τον ελεύθερο κόσμο»

Σε άλλη ερώτηση για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τη Βενεζουέλα, ο κ. Βέμπερ ανέφερε πως ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να απαντήσει σε πολλά, μεταξύ άλλων γιατί μπλοκάρει τις αποφάσεις της Ε.Ε. που καταδικάζουν το καθεστώς Μαδούρο. Όπως είπε, στη Βενεζουέλα υπάρχει μια δικτατορία και το ελεύθερο κοινοβούλιο παλεύει για δημοκρατία. «Είναι τραγικό να βλέπεις πως η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και η Ιταλία -και οι δύο είναι αριστερές λαϊκιστικές κυβερνήσεις. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο λήψης αποφάσεων για θέματα εξωτερικής πολιτικής από ομοφωνία, σε κατά πλειοψηφία, έτσι ώστε να μην είμαστε στο χέρι κυβερνήσεων, όπως εδώ στην Ελλάδα, που προφανώς έχουν πιο πολλά κοινά με τον Πούτιν και τον Μαδούρο, παρά με τον ελεύθερο κόσμο και τις δημοκρατικές χώρες» υποστήριξε ο κ. Βέμπερ.

Κ. Μητσοτάκης: Μετά τις εκλογές θα έχουμε τη στήριξη της Ευρώπης

Από την πλευρά του, απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι εφικτό η Ε.Ε. να αποδεχτεί μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αυτό που είναι το βασικό θέμα είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης. «Μπορεί να έρθει γρήγορα. Έχω θέσει χρονοδιάγραμμα ενός έτους, έτσι ώστε η Ελλάδα ως προς τη διεθνή της εικόνα να είναι διαφορετική. Είμαι σίγουρος ότι η Ε.Ε. τότε θα είναι ανοιχτή για να συζητήσουμε» είπε.

Υπογράμμισε παράλληλα πως είναι πολύ σημαντικό ότι η ατζέντα του ΕΛΚ ταυτίζεται με τις θέσεις της Ν.Δ.. «Η Ελλάδα θα κερδίσει από τη στιγμή που το ΕΛΚ θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Κλείνει ένας κύκλος στην Ελλάδα, ο κύκλος του λαϊκισμού με ψεύτικες υποσχέσεις που έπνιξαν τους πολίτες στους φόρους. Μετά τις εκλογές θα έχουμε τη στήριξη της Ευρώπης και στο πρόσωπο του Βέμπερ θα υπάρχει ένας φίλος» ανέφερε.

Προτάσσοντας για μια ακόμα φορά την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως οι δουλειές είναι η καλύτερη απάντηση στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό. «Οι δουλειές πρέπει να είναι καλές και δίκαιες. Δεν μπορεί η ευημερία και η ανάπτυξη να αφορά λίγους. Δεσμεύομαι για απαρέγκλιτη τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας και θα είμαι απόλυτα αυστηρός, μιλάμε για καλές και δίκαιες δουλείες» είπε και διαβεβαίωσε ότι η Ν.Δ. θα δώσει φορολογικά κίνητρα στις μεγάλες επιχειρήσεις «να δίνουν μετοχές, κίνητρα και προνόμια». «Δεν βλέπουμε διαχωρισμό μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων, πιστεύουμε στην ελεύθερη οικονομία, αλλά αυτό δεν σημαίνει αδίστακτη οικονομία» σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε την κριτική του προς την κυβέρνηση με αιχμή τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει τι είναι αυτό που τον συνδέει με τον Μαδούρο. «Πώς είναι δυνατόν μια χώρα που έχει υποστεί τα δεινά της δικτατορίας να μην τοποθετείται απέναντι σε ένα δικτατορικό καθεστώς, πώς είναι δυνατόν η δημοκρατική Ελλάδα να μην συντάσσεται με τη δημοκρατική Ευρώπη;» διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσίπρας «ντροπιάζει τη χώρα μας και απομονώνει την Ελλάδα στερώντας της διπλωματικό κεφάλαιο». «Περιμένω από τον κ. Τσίπρα να απαντήσει ο ίδιος στο ερώτημα και να σταματήσει να κρύβεται» συμπλήρωσε.

Σήμερα και αύριο η συνεδρίαση του προεδρείου του ΕΛΚ

Υπενθυμίζεται πως σήμερα και αύριο συνεδριάζει το προεδρείο του ΕΛΚ στην Αθήνα. Ετκός από τον κ. Βέμπερ, η Ν.Δ. υποδέχεται τους επικεφαλής όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των 27 χωρών που εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και τον γενικό γραμματέα του ΕΛΚ Αντόνιο Λόπεζ Ιστουρίθ.

Στη διήμερη συνεδρίαση οι βουλευτές του ΕΛΚ θα δώσουν έμφαση στην επιχειρηματικότητα και στη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για εργασία και θα καταλήξουν σε ένα κείμενο πολιτικής για το πολύ σημαντικό ζήτημα της ανεργίας των νέων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ