Skip to main content

Ψήφος Ελλήνων εξωτερικού: «Άσκηση συναίνεσης» με αβέβαιη λύση

Χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των όσων συζητήθηκαν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ανοίγοντας τον κύκλο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς για το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, ξεκίνησε με ένα σχόλιο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διαρρύθμιση στο γραφείο του Πρωθυπουργού. «Βλέπω έκανες αλλαγές» είπε ο κ. Τσίπρας. «Μικρές αλλαγές» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης. «Ξεκίνησες τις μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πρωθυπουργό να του απαντά: «Μεταρρυθμίσεις επίπλων».

Αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός συναντάται με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ενώ θα ακολουθήσουν τα ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στις 16.00, με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο στις 16.45, και τέλος με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη στις 17.30.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εξέφρασε το πρωί την ελπίδα πως οι σημερινές συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς θα είναι μία «άσκηση συναίνεσης» και πως δεν θα μετατραπούν σε επικοινωνιακό παιχνίδι. «Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Ελπίζουμε ότι η σημερινή πρωτοβουλία για αυτό το μείζον θέμα, που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, θα είναι μία επιτυχής άσκηση συναίνεσης και δεν θα μετατραπεί σε επικοινωνιακό παιχνίδι» δήλωσε. Ωστόσο ταπεριθώρια σύγκλισης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζουν ελάχιστα, επομένως οι πιθανότητες για την επίτευξης συναίνεσης αφορούν περισσότερο το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ 25 και την Ελληνική Λύση.

Από το βήμα της Κ.Ο. της Ν.Δ. ο Κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει την Τετάρτη «ανοικτός σε συζητήσεις» θέτοντας ωστόσο «μία εξαίρεση»: «Δεν υπάρχει περίπτωση οι πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό να λογίζονται ως δεύτερης κατηγορίας και η ψήφος τους να μην προσμετράται στην επικράτεια. Να τους λέμε ότι μπορούν να ψηφίσουν για κάποιους βουλευτές και όχι για πρωθυπουργό» είπε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε χθεσινή του συνέντευξη στον Alpha ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί απέναντι σε «θεσμικά παιχνίδια» που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. «Προσέρχομαι με διάθεση θετική και με έναν νόμο» είπε, εξηγώντας ότι τον Φεβρουάριο του 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέρασε νόμο που προέβλεπε τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων εκλογέων εκτός επικράτειας. Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμφωνήσει σε πρόταση που θα επιτρέπει «δυνητικά σε άλλα 10 εκατ. εκλογέων» να καθορίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών έναντι αυτών που ζουν και φορολογούνται στην Ελλάδα και έχουν άμεσες συνέπειες από την εφαρμοζόμενη πολιτική.

naftemporiki.gr