Skip to main content

Σοβαρές ζημιές από το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα σε Εύβοια – Φθιώτιδα

Μετρούν τις πληγές τους η Φθιώτιδα και η Εύβοια μετά το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες της Πυροσβεστικής για ζευγάρι ηλικιωμένων που αγνοούνται στην περιοχή ανάμεσα στο Μαντούδι και το Μετόχι.

Στο Μαντούδι, μετά τις 2.00 τα ξημερώματα ο ποταμός Κηρέας κατέβασε περισσότερα νερά, δημιουργώντας λίμνη στο χώρο που παραδοσιακά γίνεται το παζάρι και βρίσκεται το γυμναστήριο. Σπίτια στο Μαντούδι πλημμύρησαν και οι άνθρωποι ανέβηκαν στις ταράτσες για να προστατευθούν. Η κυκλοφορία μεταξύ Μαντουδίου και Προκοπίου έχει διακοπεί, ενώ μέσα στη νύχτα πλημμύρισε και το τοπικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Μετά το Μαντούδι, πλημμύρισε και το Προκόπι. Το ποτάμι πέρασε μέσα από τους δρόμους και τα σπίτια.

Στο νότιο άκρο της Φθιώτιδας στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, της Αρκίτσας, αλλά και της Αταλάντης σήμανε συναγερμός λίγο μετά τα μεσάνυχτα καθώς πλημμύρισαν αρκετά καταστήματα και μέσα στη νύχτα οι πυροσβέστες προχώρησαν σε αρκετές αντλήσεις υδάτων.

Λίγο αργότερα «βροχή» έπεφταν οι κλήσεις για βοήθεια στην περιοχή του Θεολόγου και της Μαλεσίνας, λόγω της πρωτοφανούς βροχόπτωσης και των ισχυρών ανέμων.

Σύμφωνα με δηλώσεις στου ΑΠΕ-ΜΠΕ, του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Θανάση Καρακάντζα «το πρόβλημα εντοπίζεται στον άξονα Αγία Άννα-Προκόπι-Μαντούδι και περνά απέναντι σε Μαλεσίνα και Θεολόγο». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στη περιοχή των Ψαχνών και τις Λίμνης όπου είχαμε φωτιές»

Ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε πως «αν δεν είχαμε προλάβει να διακόψουμε την κυκλοφορία των Ι.Χ. στην περιοχή του Θεολόγου και τις Μαλεσίνας νωρίς τα ξημερώματα, σήμερα θα μιλούσαμε για νέα Μάντρα καθώς όσοι είχαν τουριστικές κατοικίες στην περιοχή προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να περάσουν μέσα από τα νερά για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει με τα σπίτια τους».

Σύμφωνα με τον κ. Καρακάντζα στον Θεολόγο «το φαινόμενο είναι έντονο και ουσιαστικά η θάλασσα έχει γίνει ένα με τον οικισμό». Οι εκκλήσεις για εγκλωβισμένα οχήματα με ανθρώπους πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές ήταν διαρκείς μέσα στη νύχτα στην περιοχή του Θεολόγου και σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής. Πυροσβέστες ανταποκρίθηκαν και σε κλήσεις για εγκλωβισμένα οχήματα μέσα στα οποία βρίσκονταν άνθρωποι.

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια για ένα ζευγάρι Αμερικανών που εντοπίστηκαν στο όρος Χλωμό, κοντά στην Αταλάντη, καθώς το Ι.Χ. τους κόλλησε στις λάσπες. Το ζευγάρι εντοπίστηκε τελικά τις πρώτες πρωινές ώρες από πυροσβέστες και οδηγήθηκε με ασφάλεια στην Αταλάντη.

Πηγή: ΑΜΠΕ