Skip to main content

Handelsblatt: Ερντογάν και Τσίπρας έχουν λίγα περιθώρια για συμβιβασμούς

Στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία και στη χθεσινή συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρονται δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, εστιάζοντας στους λόγους για τους οποίους οι δυο ηγέτες δεν έχουν μεγάλα περιθώρια κινήσεων για υποχωρήσεις.

Άρθρο υπό τον τίτλο «Ο Τσίπρας δεν θα δώσει στον Ερντογάν αυτό που θέλει» δημοσιεύει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Πολλά σημεία τριβής, λίγη κινητικότητα» γράφει ο συντάκτης του άρθρου για τις σχέσεις των δυο λαών και αναφέρεται αναλυτικά στη «λίστα διμερών διαφορών που είναι μεγάλη και βαθιά ριζωμένη», όπως παρατηρεί.

Ο αρθρογράφος αναφέρεται και στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών των οποίων την έκδοση ζητά επίμονα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ωστόσο αυτό μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί. Παρά τα λαϊκιστικά αντανακλαστικά τους και οι δυο πολιτικοί είναι προ πάντων ρεαλιστές. Ερντογάν και Τσίπρας έχουν λίγα περιθώρια για συμβιβασμούς. Στα τέλη Μαρτίου ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει να αντιμετωπίσει δύσκολες δημοτικές εκλογές. Η δυσαρέσκεια του λαού όσον αφορά την αυξανόμενη ανεργία και τον υψηλό πληθωρισμό γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Στις δημοσκοπήσεις ο Ερντογάν εμφανίζεται με το χαμηλότερο ποσοστό δημοτικότητας των τελευταίων τριών χρόνων. Παραχωρήσεις προς την Ελλάδα ή κάποια υποχώρηση στο Κυπριακό θα μπορούσαν να θεωρηθούν ένδειξη αδυναμίας»

«Και ο Τσίπρας όμως βρίσκεται σε θέση άμυνας» συνεχίζει το δημοσίευμα αναφέροντας: «Μπορεί στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ να αποσπά επευφημίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών, στην Ελλάδα όμως η συμφωνία δεν είναι δημοφιλής. Επτά στους δέκα Έλληνες την απορρίπτουν. Εάν ο Τσίπρας έκανε τώρα υποχωρήσεις και απέναντι στην Τουρκία, τότε αυτό θα περιόριζε ακόμη περισσότερο τις ήδη χαμηλές πιθανότητες εκλογής του στις επόμενες βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν το αργότερο τον Οκτώβρη».

Το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών και ειδικά της επικήρυξής τους από την τουρκική κυβέρνηση λίγο πριν την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού σχολιάζει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung: «Ο Τσίπρας επικαλείτο πάντα αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων τα οποία απέκλειαν την έκδοσή τους στην Τουρκία. Ναι μεν ήταν αναμενόμενο ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να θίξει το θέμα κατά την επίσκεψη, αλλά όχι με τέτοιες τυμπανοκρουσίες. Στην Τουρκία οι μνήμες της απόπειρας πραξικοπήματος είναι ακόμη νωπές και στον προεκλογικό αγώνα ενόψει των δημοτικών εκλογών χρησιμεύουν για να ξυπνούν τα συναισθήματα των ψηφοφόρων».

Αναφερόμενη στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Αγία Σοφία και στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης η εφημερίδα παρατηρεί ακόμη πως η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία είχε ανακοινωθεί ως ‘επίσκεψη εργασίας’, αλλά είναι γεμάτη συμβολισμούς. «Και στις δυο περιπτώσεις ο Τσίπρας ενδιαφέρεται λιγότερο για τα θρησκευτικά συμφραζόμενα. Η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά σε κάθε προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας ξανά σε τζαμί, όπως ζητούν κάποιοι τούρκοι εθνικιστές και ισλαμιστές. Και η Αθήνα ζητά – με σύμφωνη σε αυτό της Ε.Ε. – την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ως σύμβολο της ανεξιθρησκίας. Πριν από σχεδόν 50 χρόνια, όταν η Άγκυρα επέβαλε το κλείσιμο της σχολής, οι εποχές ήταν ταραχώδεις ενώ είχε γίνει και πραξικόπημα. Έκτοτε οι τουρκικές κυβερνήσεις έβρισκαν συνεχώς κάποια πρόφαση για να αποτρέψουν την επαναλειτουργία της Σχολής» γράφει η SZ υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα από την άλλη πλευρά ‘ταλαιπωρούσε’ για καιρό τη μουσουλμανική μειονότητα στην ανατολική Θράκη, κάτι το οποίο επίσης δεν βοηθούσε στην εξεύρεση λύσης».