Το διχαστικό κλίμα που επικρατεί στην αμερικανική πολιτική σκηνή εννέα μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ επιβεβαίωσε η ομιλία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Κατάσταση της Ένωσης ενώπιον του Κογκρέσου.
Μετά την πομπώδη είσοδο του προέδρου, που αναγγέλθηκε από τον επικεφαλής της φρουράς του Κογκρέσου ως είθισται, με τέσσερα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας και μέλη της κυβέρνησής του να τον ακολουθούν, ο Τραμπ απέφυγε επιδεικτικά να σφίξει το χέρι της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Νάνσι Πελόζι.
Από την πλευρά της η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, επέλεξε να εκφράσει τη διαφωνία της με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο σκίζοντας το αντίτυπο του κειμένου της ομιλίας του Τραμπ, εν μέσω του λόγου του. Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος όδευε να ολοκληρώσει τον λόγο του, η Πελόζι, η οποία όπως το θέλει η παράδοση καθόταν πίσω του, πλάι στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, πήρε επιδεικτικά το έγγραφο που είχε μπροστά της και το έσκισε. Εξερχόμενη από την αίθουσα, ερωτηθείσα από δημοσιογράφο για ποιον λόγο προχώρησε σε αυτή τη χειρονομία, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων απάντησε: «Διότι αυτό ήταν το πιο ευγενικό πράγμα που μπορούσα να κάνω, σε σύγκριση με τις εναλλακτικές».
Η Πελόζι κούνησε το κεφάλι αποδοκιμαστικά σε διάφορα σημεία της ομιλίας του Τραμπ, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι επευφημούσαν ζωηρά τον πρόεδρο ενώ οι άλλοι κοινοβουλευτικοί των Δημοκρατικών παρέμεναν απαθείς, καθισμένοι στις θέσεις τους.
Ο Τραμπ διαβεβαίωσε στην ομιλία του ότι «αντίθετα» με τους προκατόχους του, ο ίδιος «τηρεί» τις υποσχέσεις του, προβάλλοντας την καλή κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. «Αντίθετα με τόσους άλλους πριν από μένα, εγώ τηρώ τις υποσχέσεις μου» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του. «Πριν από μόλις τρία χρόνια, αρχίσαμε τη μεγάλη επιστροφή της Αμερικής» υποστήριξε για να προσθέσει: «Οι εχθροί της Αμερικής το έχουν βάλει στα πόδια (…) Οι τύχες της Αμερικής ανυψώνονται. Τα χρόνια της οικονομικής παρακμής τέλειωσαν».
Καμία αναφορά στη δίκη
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην παραπομπή του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη δίκη του στη Γερουσία. Σύμφωνα με ΜΜΕ των ΗΠΑ, στελέχη του κόμματός του είχαν προτρέψει τον Τραμπ να αποφύγει να θίξει το ζήτημα, την παραμονή της σημερινής ετυμηγορίας.
Ο Τραμπ αναμένεται ότι θα απαλλαχθεί από τις κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου, όπως προέβλεπαν πολλοί εξαρχής, αφού για να κριθεί ένοχος και να καθαιρεθεί θα απαιτείτο πλειοψηφία δύο τρίτων στην – ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους – Γερουσία των εκατό εδρών.
«Οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν συντρίψει την οικονομία του Ιράν»
Σε περίοδο που η ένταση με το Ιράν έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη, στην οποία επέρριψε όλο το βάρος της ευθύνης της παρούσας κατάστασης. Τόνισε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν συντρίψει την οικονομία του Ιράν και απαίτησε για ακόμη μια φορά από την Τεχεράνη να αλλάξει πολιτική.
«Το ιρανικό καθεστώς πρέπει να εγκαταλείψει την προσπάθειά του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, να σταματήσει να σκορπάει θάνατο, τρομοκρατία και καταστροφή και να αρχίσει να εργάζεται για το καλό του λαού του», τόνισε ο Τραμπ για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να διαπραγματευτούν, αλλά με τους δικούς τους όρους.
«Μπορούμε να τους βοηθήσουμε να κάνουν μια πολύ καλή και πολύ γρήγορη ανάκαμψη. Ίσως να είναι πολύ περήφανοι ή πολύ ανόητοι για να ζητήσουν τη βοήθειά μας. Είμαστε εδώ. Ας δούμε ποιον δρόμο θα επιλέξουν. Επαφίεται αποκλειστικά σε αυτούς», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ αναφερόμενος στους ηγέτες της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
ΗΠΑ και Ιράν έφθασαν στα πρόθυρα πολέμου τον Ιανουάριο, μετά την αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη, κατά την οποία σκοτώθηκε ο εθνικός ήρωας του Ιράν, ο στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, ο ισχυρός διοικητής της Δύναμης αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης.
Ναι στην οπλοκατοχή και τον περιορισμό των αμβλώσεων, όχι στην παράτυπη μετανάστευση
Όπως αναμενόταν, ο Ντόναλντ Τραμπ έθιξε στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης και αρκετά κοινωνικά ζητήματα, προβάλλοντας ωστόσο τις συντηρητικές θέσεις του κόμματός του.
Δεσμεύθηκε να «προστατεύσει» το δικαίωμα στην οπλοκατοχή, αψηφώντας τις εκκλήσεις να αναληφθεί δράση για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των εγκλημάτων με τη χρήση πυροβόλων όπλων στις ΗΠΑ.
«Πάντα θα προστατεύω το δικαίωμά σας βάσει της Δεύτερης Τροπολογίας να κατέχετε και να φέρετε όπλα», τόνισε ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, επευφημούμενος από τους Ρεπουμπλικάνους και ορισμένους Δημοκρατικούς. Αναφερόταν στη Δεύτερη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η ερμηνεία της οποίας είναι αντικείμενο αντεγκλήσεων στις ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε επίσης το Κογκρέσο να περάσει νόμο τον οποίο περιορίζονται οι αμβλώσεις σε περιπτώσεις προχωρημένης κύησης.
«Πρέπει όλοι μας να συμφωνήσουμε ότι κάθε ανθρώπινη ζωή είναι ιερό δώρο του Θεού», είπε ο Τραμπ, επανερχόμενος σε μια θεματική που επίσης διχάζει τις ΗΠΑ. Η θρησκευτική δεξιά πιέζει να περιοριστεί το δικαίωμα στην άμβλωση.
Ο Τραμπ εξαπέλυσε επίσης νέα επίθεση στους Δημοκρατικούς για την υπερβολικά «χαλαρή», κατ’ αυτόν, πολιτική τους στο ζήτημα των παράτυπων μεταναστών. Απαίτησε να καταρτιστεί νέα νομοθεσία ώστε να σταματήσει να προσφέρεται «υγειονομική φροντίδα στους παράτυπους μετανάστες».
«Αν έρχεστε παράνομα εδώ θα σας απελαύνουμε αμέσως από τη χώρα μας», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, χειροκροτούμενος από τους Ρεπουμπλικάνους. Αναφέρθηκε λεπτομερώς σε μια δολοφονία «εν ψυχρώ» που διέπραξε παράτυπος μετανάστης για να καταδικάσει στη συνέχεια τις «φρικτές» πόλεις που προσφέρουν προστασία σε αιτούντες άσυλο και μετανάστες που δεν έχουν άδεια παραμονής.
«Η τυραννία του Μαδούρο στη Βενεζουέλα θα τσακιστεί»
Ανάμεσα στους προσκεκλημένους στην ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο η Ουάσιγκτον έχει αναγνωρίσει ως τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας της Λατινικής Αμερικής.
Ο Τραμπ διεμήνυσε στην ομιλία του ότι η «τυραννία» του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο «θα τσακιστεί», «θα σπάσει». Με εφαλτήριο την αναφορά του στον Μαδούρο ο Αμερικανός πρόεδρος πέρασε στην καταδίκη του «σοσιαλισμού» και αυτοεπαινέθηκε για τη μεγάλη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ που προώθησε η κυβέρνησή του. «Ο σοσιαλισμός καταστρέφει τα έθνη, αλλά να θυμάστε πάντα ότι η ελευθερία ενώνει τις ψυχές», είπε.
Επισήμανε ακόμη ότι απαίτησε από τα κράτη μέλη του NATO να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες και ισχυρίστηκε πως αυτές σημείωσαν άνοδο 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, DPA