Skip to main content

Γερμανία: Πιθανότητα εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση;

Το ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ακόμη και την τελευταία στιγμή, άφησε ανοιχτό ο τοπικός πρωθυπουργός της Έσσης και στέλεχος της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) Γερμανίας Φόλκερ Μπουφιέ.

«Δεν αποκλείω απολύτως τίποτα», δήλωσε ο κ. Μπουφιέ, προσερχόμενος σε έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ωστόσο ότι όλοι «το παλεύουν» και ότι μια συμφωνία είναι εφικτή. «Αν θα επιτευχθεί, δεν είναι βέβαιο», πρόσθεσε και εξέφρασε κατανόηση για το γεγονός ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD) πρέπει να εξασφαλίσει κάποια κέρδη προκειμένου να πείσει τα μέλη του. «Και τα δικά μας μέλη όμως περιμένουν να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας», σημείωσε.

Σύμφωνα πάντως με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου, κατά την τελευταία μέρα των διαπραγματεύσεων διαπιστώνονται «σημαντικά περισσότερες» διαφορές από ό,τι ήταν ως τώρα γνωστό. Εκτός από τα θέματα αγοράς εργασίας και υγειονομικής περίθαλψης που είχαν αναφερθεί ήδη από τη Δευτέρα ως εκκρεμότητες, ο Μάρτιν Σουλτς μίλησε την Τρίτη για απόσταση στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ενώ το πρακτορείο κάνει λόγο και για διαφωνίες σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό για την Άμυνα και την ανάπτυξη, αλλά και την δημοσιονομική πολιτική.

Η τοπική πρωθυπουργός του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας και αντιπρόεδρος του SPD Μανουέλα Σβέσιγκ έκανε λόγο για ανάγκη υποχωρήσεων από την άλλη πλευρά στα θέματα υγείας και αγοράς εργασίας, τονίζοντας ότι οι πολίτες περίμεναν ήδη αρκετά «και για αυτό θέλουμε σήμερα να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα».