Skip to main content

Κομισιόν: Πρόταση για αλλαγές στη διαδικασία διεύρυνσης

Αλλαγές στη διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μία προσπάθεια να ξεπεραστεί το βέτο της Γαλλίας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις έξι χώρες των Βαλκανίων.

Τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διέκοψε τη διαδικασία εισδοχής της Σερβίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας, της Βοσνίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Η Κομισιόν ελπίζει τώρα ότι η Γαλλία θα πειστεί να άρει τις αντιρρήσεις της εν όψει της συνόδου κορυφής του Ζάγκρεμπ με τις βαλκανικές χώρες τον Μάιο.

Ο Μακρόν εκφράζει ίσως με τον πιο σκληρό τρόπο μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών την άποψη ότι η τελευταία μεγάλη διεύρυνσης, όταν εντάχθηκαν η Ρουμανία και η Βουλγαρία το 2007, ήταν πολύ βιαστική και χρειάζεται προσοχή για την ένταξη περισσότερων κρατών από μια περιοχή που πλήττεται από τη διαφθορά και το έγκλημα.

Τον Νοέμβριο, το Παρίσι κατέθεσε πρόταση για αλλαγές στην διαδικασία διεύρυνσης που αυξάνουν τον ρόλο των ηγετών των χωρών μελών στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Η Γαλλία δηλώνει ότι υποστηρίζει την εισδοχή των χωρών των Βαλκανίων, αλλά μακροπρόθεσμα.

Οι αλλαγές που αναμένεται να προτείνει αύριο η Κομισιόν δίνουν στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να διακόπτουν τη διαδικασία της διεύρυνσης ή να υποχρεώνουν μία χώρα να επανεκκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ως προς ορισμένους φακέλους. Περισσότερες σύνοδοι κορυφής θα οργανωθούν στην περιοχή των Βαλκανίων για να δοθεί στους ηγέτες των χωρών-μελών μεγαλύτερος ρόλος την εξέλιξη της διαδικασίας.

Ευρωπαίος διπλωμάτης υποστηρίζει ότι δεν είναι ακόμα σαφές εάν η Γαλλία θα ικανοποιηθεί από τις νέες προτάσεις: «Με τον Μακρόν έχουμε 60% πιθανότητες επιτυχίας». Όλες οι άλλες κυβερνήσεις της Ε.Ε. πρέπει επίσης να συμφωνήσουν στη νέα μέθοδο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters