Skip to main content

Συνάντηση με τον Πούτιν ζητεί ο Ερντογάν μετά τη ρωσική παραβίαση

Συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν επιθυμεί να έχει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ρωσική παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου την οποία κατήγγειλε το Σάββατο η Άγκυρα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις «επιπτώσεις» των «ανεύθυνων ενεργειών» της.

«Η Ρωσία θα υποστεί τις συνέπειες εάν συνεχίσει τέτοιου είδους παραβιάσεις εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας» δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σε δημοσιογράφους, στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

«Τέτοιου είδους ανεύθυνες πράξεις δεν ωφελούν ούτε τη Ρωσική Ομοσπονδία ούτε τις σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας ούτε την περιφερειακή ή παγκόσμια ειρήνη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ένα ρωσικό βομβαρδιστικό SU-34 παρά τις προειδοποιήσεις του ραντάρ, παραβίασε τον εναέριο χώρο της χώρας.

Εξηγήσεις για το συμβάν κλήθηκε να δώσει ο ρώσος πρέσβης, μετέδωσε το Reuters.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι η συγκεκριμένη παραβίαση αποτελεί σαφή ένδειξη πως η Ρωσία επιθυμεί κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Τον Νοέμβριο, η Άγκυρα κατέρριψε ρωσικό μαχητικό, κάνοντας λόγο για παραβίαση του εναέριου χώρου της.