Skip to main content

Σε εξέλιξη η πορεία για τα τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Συναυλία πραγματοποιείται για τα τέσσερα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Είχε προηγηθεί πορεία με επικεφαλής τους γονείς του άτυχου μουσικού.

Ομάδα αγνώστων έσπασε την πόρτα του Ληξιαρχείο του Δήμου Κερατσινίου και μετά την παρέμβαση της αστυνομίας διέφυγε στα στενά προς την οδό Γρηγορίου Λαμπράκη.

Η πορεία έγινε στις γειτονιές του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας και κατέληξε στο Καστράκι, απέναντι από την πύλη Ε2 του πειραϊκού λιμανιού, όπου στις 20.00 ξεκίνησε συναυλία με τίτλο «Πώς ανέχεσαι να ζεις μαζί τους;», με ελεύθερη είσοδο.

Με κεντρικό σύνθημα «Ο Παύλος ζει τσακίστε τους Ναζί» οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την δολοφονία του αδικοχαμένου 34χρονου τον Σεπτέμβριο του 2013 και καταδίκασαν όσες φασιστικές συμπεριφορές έχουν εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οικογένεια του Παύλου Φύσσα με την διοργάνωση της συναυλίας «θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν αφορά μόνο εμάς ή τα υπόλοιπα θύματα. Σκοπός μας είναι όσο η δίκη μπαίνει στην τελική ευθεία να αποτελέσει κομβικό σημείο συσπείρωσης για δράση σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα, με έμπρακτη στήριξη και μαζική παρουσία του κόσμου στις συνεδριάσεις, ώστε να καταστήσουμε σαφές ότι η συνολική καταδίκη των φασιστών θεωρείται μονόδρομος».

Υπενθυμίζεται ότι τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο καθ’ ομολογίαν δράστης Γιώργος Ρουπακιάς βρίσκεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, αφού έχει συμπληρωθεί το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης.

Προηγήθηκε συγκέντρωση στο σημείο της δολοφονίας.

«Πέρασαν ήδη τέσσερα χρόνια από τη στυγερή και άνανδρη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από τις άλλες δολοφονικές επιθέσεις ενάντια στους εργαζόμενους, μέλη του ΠΑΜΕ, στο Πέραμα, ενάντια σε συνανθρώπους μας επίσης, που έχουν διαφορετικό χρώμα και διαφορετική θρησκεία και ακόμα η δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί» αναφέρει ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αναφέρει ότι η δίκη καθυστερεί επικίνδυνα, «οι φασίστες, οι ναζί εγκληματίες, οι δολοφόνοι, κυκλοφορούν ελεύθεροι, η ηγεσία τους συνεχίζει να στάζει το ρατσιστικό και ναζιστικό δηλητήριο από τη Βουλή και έξω από αυτή και να δηλητηριάζει την ελληνική κοινωνία. Πρέπει το απόστημα να σπάσει εδώ και τώρα. Πρέπει το νυστέρι να μπει βαθιά και πρέπει κυρίως το λαϊκό νυστέρι να μπει βαθιά και στο σύστημα που τους γεννά, που τους θρέφει όλους αυτούς τους ναζί εγκληματίες. Πρέπει η δικαιοσύνη να αποδοθεί τάχιστα, χωρίς άλλη καθυστέρηση».

Αναφερόμενος στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δήλωσε ότι «αποτέλεσε σταθμό για την αποκάλυψη του εγκληματικού προσώπου του νεοναζιστικού μορφώματοςτης Χρυσής Αυγής και του τρόπου λειτουργίας του. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τον ναζισμό άμεσα και αποτελεσματικά, όχι με τα όπλα του, αλλά με την αταλάντευτη πίστη μας στη δικαιοσύνη και τους νόμους. Θα συνεχίσω να αντιστέκομαι με όλες μου τις δυνάμεις στη βία και τη μισαλλοδοξία της εγκληματικής οργάνωσης, όπως έκανα με την απαγόρευση των συσσιτίων του μίσους αλλά την κατάθεσή μου στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Η δημοκρατία θα νικήσει, όχι ο φασισμός».

Ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος επεσήμανε ότι οι εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται για τον Παύλο Φύσσα «μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τη συλλογική απάντηση της κοινωνίας που δεν ξεχνά και δεν φοβάται τον φασισμό».

«Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα, οι γειτονιές του Παύλου, πόλεις προσφυγικές και με μεγάλη ιστορία αντιφασιστικών αγώνων και εργατικών διεκδικήσεων, οφείλουν και θα δώσουν πρώτες το σύνθημα ενάντια στην ατιμωρησία, τον νεοναζισμό και τον ρατσισμό. Τώρα έχουμε ακόμα περισσότερους λόγους να αγωνιζόμαστε και να αντιστεκόμαστε, γιατί τώρα πρέπει να ξεμπερδεύουμε μια και καλή με τους δολοφόνους και νοσταλγούς του ναζισμού», σημείωσε.

Ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης, αναφερόμενος στην επέτειο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και τη δίκη της Χρυσής Αυγής τόνισε ότι «χρειάστηκε η δολοφονία ενός νέου ανθρώπου από τη συμμορία της Χρυσής Αυγής για να αποκαλυφθεί σε όλο της το εύρος η εγκληματική της δράση». «Η τέταρτη επέτειος», πρόσθεσε, «βρίσκει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της ελεύθερους και τα θύματα της αδικαίωτα».