Skip to main content

Αναστολή απεργίας αποφάσισε η ΠΝΟ

Tου Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

Την αναστολή της απεργίας της, που συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη ημέρα, αποφάσισε κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Οι ναυτεργάτες αποδέχθηκαν τελικά τη νέα πρόταση του ΣΕΕΝ για αυξήσεις 2% αναδρομικά από 1/12018 και νέα διαπραγμάτευση αργότερα για το 2019.

Πλέον οι ακτοπλοϊκές εταιρείες αρχίζουν σταδιακά τα δρομολόγιά τους, γι’ αυτό και οι επιβάτες θα πρέπει να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση της ΠΝΟ σημειώνει ότι η πρόταση των ακτοπλόων ικανοποιεί «εν μέρει το αίτημα της Ομοσπονδίας για ουσιαστικές αυξήσεις», ωστόσο «έχοντας απόλυτη συναίσθηση των ευθυνών της και επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά ανάλογο θετικό πνεύμα, αποφάσισε την άμεση αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης».

«Οι ναυτεργάτες, όμως, παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή, περιμένοντας  χειροπιαστές λύσεις από τους κυβερνώντες και την εργοδοσία για  την επίλυση και των λοιπών προβλημάτων του κλάδου, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ομοσπονδίας.

Τα κοινωνικοασφαλιστικά και τα θέματα των μειωμένων συνθέσεων, καθώς και τα αμιγώς εργασιακά θέματα παραμένουν στην πρώτη γραμμή και απαιτούν άμεσες λύσεις» σημειώνει η ΠΝΟ, που ευχαριστεί και το επιβατηγό κοινό «το οποίο στη συντριπτική πλειοψηφία του κατανόησε και συμπαραστάθηκε στον δίκαιο αγώνα μας αποκρούοντας έμπρακτα τις προσπάθειες του κοινωνικού αυτοματισμού».

Με αφορμή τη λήξη της απεργίας της ΠΝΟ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε ότι «η συμφωνία που επήλθε μετά από συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας για αύξηση των αποδοχών των ναυτικών αποτελεί τη δημοκρατική πραγματικότητα για τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων στον χώρο της Ναυτιλίας κι αναδεικνύει τη σημαντικότητα τόσο του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, όσο και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».

Από την πλευρά της, η ΠΕΝΕΝ σημειώνει ότι «το σκηνικό που στήθηκε όλες τις τελευταίες μέρες μεταξύ των ΣΕΕΝ-ΥΕΝ και πλειοψηφίας της ΠΝΟ από τη μια κατέβασε τραγικά τον πήχη των διεκδικήσεων, οι δυνάμεις αυτές από κοινού πέταξαν στον κάλαθο των σκουπιδιών τα κρισιμότατα προβλήματα που συνδέονται με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική (κοινωνικοασφαλιστικό-εργασιακά) και περιόρισαν τη διαπραγμάτευση μέσα από ένα όργιο παρασκηνίου μόνο στο ποσοστό αύξησης των μισθών.

Η εκκίνηση είχε γίνει από το ίδιο το εξώδικο της ΠΝΟ που έθετε ως στόχο το μεγαλεπήβολο 5% το οποίο και αυτό ήταν διαπραγματεύσιμο. 

Στην κατεύθυνση αυτή δόθηκε λευκή εντολή στην κυβέρνηση και κυρίως στο ΥΕΝ να παρουσιαστεί ως δήθεν υπερασπιστής της ΣΣΕ των ναυτεργατών.

Στην πραγματικότητα η συναλλαγή που έγινε ήταν να εγκαταλειφτούν όλα τα θεσμικά αιτήματα που αφορούν την κυβέρνηση και ταυτόχρονα αυτή να αναλάβει τον ρόλο του μεσάζοντα για ένα ταπεινωτικό-εξευτελιστικό ποσοστό της τάξης του 2% όταν οι απώλειες του ναυτεργατικού εισοδήματος έχουν ξεπεράσει το 30% στην 8ετία της μνημονιακής επέλασης και καταστροφής. Με τους ρυθμούς του 2%, θα πρέπει οι ναυτεργάτες να περιμένουν 15 χρόνια για να ολοκληρωθεί η αναπλήρωση» υποστηρίζει η ΠΕΝΕΝ.

Με τη σειρά τους, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ σχολιάζουν ότι «ενώ με την καθολική συμμετοχή τους οι ναυτεργάτες στην απεργία έστειλαν μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, της επιθετικότητας των εφοπλιστών, για άλλη μια φορά τη βρώμικη δουλειά σε βάρος των ναυτεργατών ανέλαβε η σαπίλα του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ, αποφασίζοντας να σταματήσει άμεσα η απεργία των ναυτεργατών εκτελώντας τις εντολές των εφοπλιστών, της κυβέρνησης».

Τα τρία σωματεία κάνουν λόγο για «επαίσχυντη συμφωνία εφοπλιστών-ΠΝΟ για αύξηση 2% το 2018» και προτείνουν τη συνέχιση του αγώνα με νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, «για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των ναυτεργατών».