Η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της σε σχέση με το προσφυγικό και θα παλέψει ώστε να φύγουν από το τραπέζι προτάσεις περί εξόδου της από τη Σένγκεν, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν απόψεις εναντίον της Ελλάδας, που η Αθήνα προσπαθεί να αποκρούσει.
«Έχετε δίκιο να ανησυχείτε και εγώ έχω ανησυχίες, υπάρχει μια Ευρώπη που ένα κομμάτι της είναι πολύ τρομαγμένο, είναι σε πανικό, έχουμε ένα φαινόμενο τραυματικό, δηλαδή μέσα στα ίδια τα κόμματα διαφορετικές απόψεις» σημείωσε, μιλώντας στο Mega.
Διευκρίνισε ότι «δεν έχουμε δυο απόψεις διαφορετικές που η κάθε μία ανήκει σε ένα κόμμα, έχουμε την άποψη της κ. Μέρκελ και την άποψη του πρωθυπουργού της Βαυαρίας, έχουμε την άποψη του υπουργού Εσωτερικών της Βαυαρίας και της υπουργού Εξωτερικών της Βαυαρίας που λέει ότι η Ελλάδα κάνει καλά τη δουλειά της».
Επομένως, μπροστά σε αυτό το τεράστιο και μοναδικά ιστορικό πρόβλημα, η Ευρώπη -είπε ο υπουργός- έχει διάσπαση που ξεπερνάει τα κόμματα, μπαίνει μέσα στον πυρήνα της. Αυτό είναι προφανές ότι μας δημιουργεί προβλήματα, πρόσθεσε.
«Δεν είναι επίσημη άποψη της Κομισιόν τα περί εξόδου από τη Σένγκεν»
Σε ό,τι αφορά το πώς χειρίζεται αυτό το θέμα η χώρα μας, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι «παλεύει κανείς μια άποψη, παλεύει όχι με μαγκιές, με εθνικές κορώνες, προσπαθεί να την οργανώσει τεχνοκρατικά, να φτιάξει συμμαχίες».
Σημείωσε επίσης ότι «η άποψη που στοχοποιεί και τιμωρεί την Ελλάδα, λέγοντας να βγει από τη Σένγκεν, είναι διαφορετική από την επίσημη άποψη της Κομισιόν μέχρι τώρα» καθώς, όπως είπε, «στη σύνοδο υπουργών στην Ολλανδία αυτή η άποψη δεν εκφράστηκε».
Σχολιάζοντας την παρουσίαση έκθεσης από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις με προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα, σημείωσε ότι αυτή δεν αποτελεί επίσημη άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Η έκθεση έχει δίκιο, λέει ότι στις 13 Νοεμβρίου οι καταγραφές μέσω Eurodac γινόντουσαν περίπου στο 60%. Τα άλλα γινόντουσαν με μελάνι. Αυτό που δεν λέει η έκθεση είναι ότι εμείς έχουμε ζητήσει 100 μηχανήματα Eurodac και στις αρχές του Νοέμβρη δουλεύαμε με 48. Δεν είχαμε. Το κάθε μηχάνημα κάνει 100 καταγραφές την ημέρα. Τώρα που έχουμε τα μηχανήματα οι εκθέσεις είναι καλύτερες» επισήμανε.
Ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε πως υπάρχει καθυστέρηση στα hotspots, λέγοντας ότι «μερικώς οφείλει κανείς να ελέγξει την κυβέρνηση», επισήμανε όμως ότι το θέμα δεν είναι αυτό, αλλά η μείωση των ροών.
Διαβεβαίωσε πάντως ότι η Αθήνα έχει «τελειωμένο το κέντρο στη Μυτιλήνη, που είναι λειτουργικό, τελειώνουν μέχρι 10-15 Φλεβάρη τα κέντρα στη Σάμο -ίσως λίγο αργότερα λόγω εδαφικών δυσκολιών- στη Χίο και στη Λέρο και θα είναι λειτουργικά τις επόμενες μέρες».
Πρόσθεσε ότι τα κέντρα καταγραφής συνολικά θα λειτουργούν πλήρως «πολύ νωρίτερα» από το τρίμηνο.
«Ο Βέλγος υπουργός πρότεινε να επιστρέφουμε τις βάρκες στη θάλασσα»
Ο κ. Μουζάλας επανέλαβε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για Σένγκεν στη σύνοδο των υπουργών.
«Ο μόνος που έθεσε μια πρόταση που είχε τρία σκέλη ήταν ο Βέλγος που ασχολείται με τη μετανάστευση, δεν είναι ακριβώς υπουργός. Είπε τρία πράγματα απίστευτα: το πρώτο ήταν να βγούμε από τη Σένγκεν, το δεύτερο να φτιάξουμε στρατόπεδα για 400.000 άτομα τουλάχιστον και το τρίτο ήταν να κάνουμε push back στη θάλασσα, όχι να τους πνίξουμε, αλλά είναι ποινικό αδίκημα που τιμωρείται και από το Διεθνές Δικαστήριο, έγινε στη διάρκεια του lunch, κανείς δεν συζήτησε το θέμα, προσπεράστηκε, μετά σε μια ιδιωτική συζήτηση του είπα ότι πέρα από το ιδεολογικό ζήτημα είναι και πρακτικό, ένα στρατόπεδο για 400.000 άτομα θέλει 170.000 αστυνομικούς, θέλει 30 εκατομμύρια φαγητό την ημέρα, 2 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα σαπούνι. Δεν υπάρχει για εμάς το στρατόπεδο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ερωτηθείς για το εάν είναι πιθανό να αποκλειστεί για μερικούς μήνες η Ελλάδα από τη Σένγκεν, ο υπουργός είπε: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η κυβέρνησή μας και οποιαδήποτε κυβέρνηση οφείλει να δρα σαν αυτό το πράγμα να υπάρχει σαν ενδεχόμενο και που πρέπει να το πολεμήσει».
«Προτείναμε επιστροφή των παράνομων μεταναστών στην Τουρκία»
«Πρέπει να ασκηθούν πιέσεις – κίνητρα. Εμείς διατυπώσαμε πρόταση που πιθανώς να μας φέρει και σε δύσκολη θέση, που λέει πολύ απλά ότι ο μόνος τρόπος και επιστημονικά να μειωθούν οι ροές είναι στην ακτή της Τουρκίας» υποστήριξε και πρόσθεσε:
Πρέπει, όπως είπε, να φτιαχτεί ένα σύστημα με τη Frontex, όταν στα παράλια έρχεται η βάρκα με τους πρόσφυγες, να γίνεται καταμέτρηση με τη Frontex, να οδηγούνται στο hotspot, να γίνεται ο διαχωρισμός, να καταγράφονται, πρόσφυγες – μετανάστες και την άλλη μέρα όσοι είναι παράνομοι μετανάστες να οδηγούνται πίσω στην ακτή και με σκάφος της Frontex επιστρέφονται στην Τουρκία.
Πηγή: Mega