Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη τη χώρα με μπλόκα στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της κυβέρνησης που πλήττει τον κλάδο τους, ενώ αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι διώξεις που ασκήθηκαν σε 10 αγρότες που συμμετείχαν στο μπλόκο της Νίκαιας.
Οι συγκεκριμένοι έλαβαν κλήτευση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, με την οποία παραπέμπονται σε δίκη την 1η Μαρτίου, χωρίς απολογία, με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών.
«Νόμιμη μεν, αλλά βεβιασμένη και αντιβαίνουσα στο τεκμήριο της αθωότητας» χαρακτήρισε την απόφαση ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, σημειώνοντας ότι έπρεπε να τηρηθεί η διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης για να διερευνηθεί εάν και υπό ποιες συνθήκες πιθανόν τελείται ένα αδίκημα.
Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές από το μπλόκο της Νίκαιας καταγγέλλουν την κυβέρνηση, με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Ρίζο Μαρούδα, να τονίζει ότι «πρώτη φορά μας στέλνουν σε δικαστήριο χωρίς να έχει προηγηθεί απολογία, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις».
Ο κ. Μαρούδας είπε επίσης ότι στόχος αυτής της ενέργειας είναι να τρομοκρατήσει τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκο, αλλά και να ποινικοποιήσει τους αγώνες τους.
Εκτός από το μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα, μπλόκα αγροτών με τρακτέρ υπάρχουν στην Κρήτη, στη Βέροια στον κόμβο της Κουλούρας, στη Νάουσα, στη Φλώρινα στον κόμβο του Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στις Σέρρες, στην Πέλλα, στην Αργολίδα, στη Μεσσηνία, στο Αίγιο, στην Αμφιλοχία κ.ά.
Στα αιτήματα των αγροτών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα αιτήματα για κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, αφορολόγητο πετρέλαιο, αναπλήρωση του πραγματικού εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών εξαιτίας της ζημιάς από τον δάκο.
Επίσης, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων, να μην ισχύσει η μείωση του αφορολόγητου κατά 3.000 ευρώ από 1/1/2020, αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%, κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.