Skip to main content

Βρετανός πρώην υπουργός: Επαίσχυντη η υποστήριξη Τσίπρα σε Μαδούρο

Δρίμεια επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, για την επαίσχυντη -όπως την χαρακτήρισε- υποστήριξη στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, εξαπέλυσε ο Βρετανός πρώην υπουργός Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής στην κυβέρνηση Τόνι Μπλερ, Ντένις ΜακΣέιν.

Με άρθρο του που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Independent» ο ΜακΣέιν σημειώνει πως «η επαίσχυντη υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα στον Μαδούρο της Βενεζουέλας αγνοεί την οδυνηρή ιστορία της χούντας των συνταγματαρχών».

«Τι στην οργή συνέβη με την παράδοση της Ελλάδας στην αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα;», αναρωτιέται ο πρώην υπουργός τονίζοντας πως η χώρα μας «το ευρωπαϊκό έθνος που ζούσε κάτω από μια άσχημη, σκληρή, διεφθαρμένη, δεξιά-υποστηριζόμενη στρατιωτική χούντα το 1967-74, έστειλε ένα μήνυμα υποστήριξης σε μια βρώμικη, διεφθαρμένη δικτατορία στη Βενεζουέλα».

Την ίδια ώρα ο Ντένις ΜακΣέιν σημειώνει πως ο Χουάν Γκουαϊδό «ο γενναίος νές πρόεδρος της εθνικής συνέλευσης της Βενεζουέλας» είναι άξιος θαυμασμού και αναφέρεται σε συνέντευξή του σύμφωνα με την οποία κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να έρθει στη Βενεζουέλα για μια εβδομάδα για να δει την απελπισία των πολιτών της χώρας.

«Μετά την υποστήριξή του στον Μαδούρο, είναι απίθανο ο Τσίπρας να δεχθεί την προσφορά», σημειώνει ο ΜακΣέιν.

Σε άλλο σημείο του άρθρου του, ο Βρετανός πρώην υπουργός αναφέρει πως το κόμμα του Γκουαϊδό, Voluntad Popular (Λαϊκή Θέληση), είναι μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, της παγκόσμιας ομοσπονδίας των αριστερών και σοσιαλιστικών κομμάτων, πρόεδρος της οποίας είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον ΜακΣέιν, η ηγεσία του κ. Παπανδρέου «παραβιάστηκε από τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς, οι οποίοι επέμειναν να επιβάλουν μέτρα λιτότητας, το οποίο κόστισαν στην Ελλάδα μια δεκαετία αξιοπρεπούς επιβίωσης».

«Την εβδομάδα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια σημαντική κίνηση κατά του εθνικιστικού λαϊκισμού, με την συμφωνία αλλαγής ονόματος για την ΠΓΔΜ που εγκρίθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο», ο ΜακΣέιν επεσήμανε πως «το καλό όνομα και η εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη αμαυρώθηκε με την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να υποστηρίξει ένα καθεστώς στη Βενεζουέλα, τόσο κακό όσο εκείνο των Ελλήνων συνταγματάρχων του 1967-74».

naftemporiki.gr