Skip to main content

Δεκάδες συλλήψεις αλλοδαπών με πλαστά διαβατήρια σε αεροδρόμια της Δ. Ελλάδας

Σε δεκάδες συλλήψεις αλλοδαπών που με πλαστά διαβατήρια προσπαθούν να ταξιδέψουν προς χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης μέσω των τριών αεροδρομίων της Δυτικής Ελλάδας έχουν προχωρήσει οι αρχές.

Πρόσφυγες και μετανάστες πληρώνουν έως και 3.000 ευρώ για να εξασφαλίσουν ένα πλαστό διαβατήριο και οι συλλήψεις που γίνονται κατά τη διάρκεια των διαβατηριακών ελέγχων στα αεροδρόμια της Καλαμάτας, του Ακτίου στην Αιτωλοακαρνανία και του Αράξου στην Αχαΐα «δείχνουν» ότι οι πλαστογράφοι διαβατηρίων πείθουν τους αλλοδαπούς πως μπορούν να ταξιδέψουν, χωρίς να γίνει αντιληπτό ότι τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα δεν είναι γνήσια.

Όμως, όπως επισημαίνουν αστυνομικές πηγές, οι αστυνομικοί που πραγματοποιούν τους ελέγχους στα αεροδρόμια είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι, ώστε να διαπιστώνουν άμεσα εάν κάποιο ταξιδιωτικό έγγραφο είναι πλαστό. Παράλληλα, προσθέτουν ότι υπάρχει και ο κατάλληλος τεχνολογικός εξοπλισμός που βοηθά σημαντικά το έργο των αστυνομικών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι τα αεροδρόμια είναι ασφαλή.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις συλλήψεις που έχουν γίνει στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, έχουν εντοπιστεί από τις αρχές του χρόνου περισσότεροι από 40 αλλοδαποί που προσπάθησαν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα, ενώ στο αεροδρόμιο του Ακτίου μόνο τα τελευταία δύο χρόνια συνελήφθησαν περισσότερα από 100 άτομα που είχαν στην κατοχή τους πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες.

Μάλιστα από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι και τα τέλη Ιουλίου είχαν συλληφθεί στο Άκτιο περίπου 20 άτομα. Όσον αφορά στο αεροδρόμιο του Αράξου οι συλλήψεις είναι λιγότερες και το γεγονός αυτό έχει να κάνει με τον προορισμό των πτήσεων και ενδεχομένως για αυτό δεν επιλέγεται από τους αλλοδαπούς. Οι αλλοδαποί επιχείρησαν να ταξιδέψουν κυρίως προς Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Σουηδία, Ολλανδία, Αυστρία, Ιταλία και Τσεχία.

Επίσης, οι αστυνομικοί εντόπισαν μία σειρά από πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, όπως Γαλλίας, Ολλανδίας, Λουξεμβούργου Βελγίου, Πολωνίας, Μ. Βρετανίας, Τσεχίας, Λετονίας, Βουλγαρίας κ.α.

Όσον αφορά στην πλαστότητα των ταξιδιωτικών εγγράφων, οι αστυνομικοί έχουν εντοπίσει διαβατήρια ή ταυτότητες που είναι εξ ολοκλήρου πλαστά, διαβατήρια στα οποία αναγράφονται πραγματικά στοιχεία κατόχων, αλλά έχει αλλαχθεί η φωτογραφία, όπως και διαβατήρια, στα οποία ήταν επικολλημένες πλαστές άδειες παραμονής άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα σχετικά με στις περιπτώσεις όπου έχει αλλαχθεί μόνο η φωτογραφία, οι ίδιες αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται κυρίως για ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία έχουν κλαπεί από τους νόμιμους κατόχους τους .

Σχετικά με το κόστος ενός πλαστού ταξιδιωτικού εγγράφου, αυτό εξαρτάται κυρίως με τη χώρα «προέλευσής» του σε συνδυασμό πάντα με τα χαρακτηριστικά του προσώπου που επιχειρεί να ταξιδέψει. Εάν λοιπόν ένας αλλοδαπός κατέχει πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο χώρας της Ε.Ε, τότε το κόστος μπορεί να φθάσει ακόμα και τις 3.000 ευρώ.

Πηγή: ΑΜΠΕ