Skip to main content

Μόναχο: Ο 16χρονος συλληφθείς συνάντησε τον μακελάρη ακριβώς πριν την επίθεση

Ο 16χρονος Αφγανός που συνελήφθη την Κυριακή στο Μόναχο ήταν σε επαφή μέσω WhatsApp με τον 18χρονο μακελάρη, ο οποίος την Παρασκευή σκότωσε εννέα ανθρώπους έξω από γνωστό ταχυφαγείο της πόλης.

Ο νεαρός, που εμφανίστηκε από μόνος του στην αστυνομία μετά τους πυροβολισμούς, φέρεται να παρέλειψε να ενημερώσει τις αρχές για τα σχέδια του ενόπλου.

Ο Τόμας Στάινκραους-Κοχ, ανώτερος εισαγγελέας του Μονάχου, δήλωσε πως ο Αφγανός ήταν σε επαφή με τον ένοπλο μέσω WhatsApp μέχρι λίγο πριν από την επίθεση. Μετά διέγραψε τη συνομιλία, η οποία όμως ανακτήθηκε.

«Αυτή η συνομιλία (στο WhatsApp) και η ανάκριση ενός υπόπτου δείχνουν πως ο Αφγανός συνάντησε τον ένοπλο ακριβώς πριν από την ένοπλη επίθεση στο σημείο που θα γινόταν αργότερα ο τόπος του εγκλήματος», είπε. 

Η συνομιλία στο WhatsApp έδειξε πως ο Αφγανός γνώριζε πως ο Γερμανο-ιρανός ένοπλος είχε στην κατοχή του ένα πυροβόλο όπλο Γκλοκ 17. «Είχαν γνωριστεί το περασμένο καλοκαίρι, το 2015, σε μια ψυχιατρική κλινική όπου υποβλήθηκαν σε θεραπεία», πρόσθεσε ο εισαγγελέας. «Εκεί, κατέστη προφανές στον ύποπτο πως ο δράστης ενδιαφερόταν για τον Μπρέιβικ», συνέχισε. 

 πρόσθεσε ο Στάινκραους-Κοχ, αναφερόμενος στον Άντερς Μπρέιβικ, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους σε επιθέσεις στη Νορβηγία το 2011.

Η απόφαση του Αφγανού να διαγράψει τη συνομιλία του με τον ένοπλο και η συνάντησή τους ακριβώς πριν από την επίθεση στο Μόναχο οδήγησε τους ερευνητές να υποπτευθούν ότι γνώριζε εκ των προτέρων για τους πυροβολισμούς που σχεδίαζε.