Skip to main content

Μέρκελ: Θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για τη δημόσια ασφάλεια

Ειλικρινή λύπη για τους νεκρούς της χθεσινής επίθεσης στο Μόναχο εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και δεσμεύθηκε ότι οι υπηρεσίες ασφάλειας θα κάνουν ότι είναι δυνατό, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δημόσια ασφάλεια.

«Όλοι μας θρηνούμε -και το λέω αυτό για λογαριασμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης- ενώ η καρδιά μας είναι βαριά, γι’ αυτούς που δε θα επιστρέψουν ποτέ στις οικογένειες τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Στις οικογένειες, στους γονείς και τα παιδιά, που όλα τα βλέπουν άδεια και χωρίς νόημα σήμερα, λέω σε όλους προσωπικά, στο όνομα των Γερμανών: μοιραζόμαστε τον πόνο σας, σας σκεφτόμαστε και υποφέρουμε μαζί σας», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «θα βρούμε τι ακριβώς βρίσκεται πίσω από τα γεγονότα στο Μόναχο και δεν θα ησυχάσουμε έως ότου γνωρίζουμε και πώς ακριβώς ριζοσπαστικοποιήθηκε ο δράστης στο Βίρτσμπουργκ».

Η καγκελάριος εξήρε τον τρόπο δράστης της αστυνομίας του Μονάχου. «Έδρασαν με μεγάλο επαγγελματισμό και κατάφεραν μια πόλη εκατομμυρίων κατοίκων σε δύσκολες ώρες να συμβάλουν στην ασφάλειά της. Ήταν βοηθοί και μαζί προστάτες των πολιτών».

Παράλληλα ευχαρίστησε τους κατοίκους της πόλης που διέθεσαν το σπίτι του σε ξένους που δε μπόρεσαν να επιστρέψουν στο δικό τους. «Στην ανθρωπιά και στην ελευθερία βρίσκεται η ισχύς μας», ανέφερε.

Ακόμη, η κ. Μέρκελ ευχαρίστησε και τους ξένους ηγέτες και αξιωματούχους που έσπευσαν να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στην Γερμανία.

«Είναι καλό να ξέρεις ότι υπάρχει και μεταξύ των εθνών αυτή η αλληλεγγύη και ότι έχουμε πολλούς φίλους στον αγώνα κατά της βίας και της τρομοκρατίας», σημείωσε, για να ολοκληρώσει το διάγγελμά της δεσμευόμενη ότι το κράτος και οι υπηρεσίες ασφαλείας του «θα συνεχίσουν να κάνουν το παν προκειμένου να διαφυλάξουν την ελευθερία και την ασφάλεια όλων των ανθρώπων στην Γερμανία».