Skip to main content

«Βουτιά» του SPD δημοσκοπικά στο 17% των ψηφοφόρων

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Καταρρέει δημοσκοπικά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) της Γερμανίας, με τους Γερμανούς στην πλειονότητά τους να δηλώνουν πως ούτε η Μέρκελ ούτε ο Σουλτς μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa, για λογαριασμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών δικτύων RTL και n-tv, μόνο το 17% των Γερμανών θα ψήφιζε το SPD αν γίνονταν τώρα εκλογές. Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη πιο χαμηλό από το ιστορικά χαμηλό ποσοστό του 20,5% που πήραν οι Σοσιαλδημοκράτες στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Η συρρίκνωση της εκλογικής απήχησης ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα που διαμόρφωσαν το μεταπολεμικό πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας είναι μία από τις βασικές πηγές δυσαρέσκειας πολλών μελών του για την απόφασή του να ενδώσει τελικά στις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου, ο ηγέτης του SPD Μάρτιν Σουλτς είχε δηλώσει αρχικά πως το κόμμα θα μείνει στην αντιπολίτευση.

Η προαναφερθείσα δημοσκόπηση είναι κόλαφος και για τον ίδιο τον Σουλτς, αφού μόνο το 15% θα τον ψήφιζε για καγκελάριο αν η εκλογή του γινόταν απευθείας. Η Μέρκελ συγκεντρώνει ποσοστό 47%. Τον Σουλτς φαίνεται να μην τον εμπιστεύονται ούτε οι ψηφοφόροι του SPD, αφού σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του κόμματος εκφράστηκαν αρνητικά για τον ηγέτη τους. Αντίθετα η Μέρκελ χαίρει συντριπτικής εκτίμησης ανάμεσα στους ψηφοφόρους των Χριστιανοδημοκρατών, το 90% των οποίων δηλώνει πως θα τη ψήφιζε για καγκελάριο.

To 38% των ψηφοφόρων πάντως δεν θα ψήφιζε κανέναν από τους δύο.

Επίσης μόνο το 33% των Γερμανών πολιτών πιστεύει ότι ο Μάρτιν Σουλτς είναι κατάλληλος για αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ το 50% τον θεωρεί ακατάλληλο. Από τους ψηφοφόρους του SPD, το 45% εκφράζεται αρνητικά γι’ αυτόν και μόνο το 46% τον θεωρεί κατάλληλο για την ηγεσία του κόμματος.

Το 20% όσων τον θεωρούν ακατάλληλο θα προτιμούσε τον πρώην πρόεδρο και νυν υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ή, σε ποσοστό 20%, την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του SPD Aντρέα Νάλες.

Όταν πέρυσι τέτοια εποχή ο Σουλτς με «προίκα» το γεγονός ότι ήταν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλεγόταν αρχηγός του SPD ορισμένες δημοσκοπήσεις του έδιναν ακόμη και οριακό προβάδισμα έναντι της Μερκελ, όπως και στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Έναν χρόνο μετά, το SPD βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa δίνει στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) 34%, λίγο πάνω από το 32,9% των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) θα ελάμβανε 9%, από 10,7% τον Σεπτέμβριο, οι Πράσινοι 12% (από 8,9%), το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) 10% (9,2% τον Σεπτέμβριο και το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD) 12% (από 12,6% τον Σεπτέμβριο).

Στο ερώτημα ποιο κόμμα μπορεί να επιλύσει καλύτερα τα προβλήματα της Γερμανίας, μόλις το 7% απάντησε το SPD, το 27% απάντησε η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU), ενώ το 53% κανένα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μέρκελ, Ζεεχόφερ και Σουλτς για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού δείχνουν να σκαλώνουν στο προσφυγικό. Το SPD έχει ζητήσει να αναθεωρηθεί η προκαταρκτική συμφωνία Μέρκελ-Σουλτς, ελπίζοντας σε ενδεχόμενες παραχωρήσεις που θα το βοηθήσουν να πείσει τα μέλη του να ψηφίσουν υπέρ της συγκυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες, όταν έρθει η ώρα της κάλπης.

Εκτός όμως από το προσφυγικό, διαφωνίες εξακολουθούν να υπάρχουν ανάμεσα στους δυνητικά κυβερνητικούς εταίρους στο εργασιακό και στο ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης.

Τέλος στη μετεγκατάσταση

Την ώρα πάντως που οι δυνητικά κυβερνητικοί εταίροι προσπαθούν να τα βρουν στο προσφυγικό, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών δηλώνει ότι η μεταφορά προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία προς τη Γερμανία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος μετεγκατάστασης που αποφασίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

«Το 2017 η Γερμανία ολοκλήρωσε σε μεγάλο βαθμό τις ανακατανομές (των προσφύγων)», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών στην εφημερίδα «Die Welt», διευκρινίζοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιηθούν απλώς μεμονωμένες μεταφορές προσφύγων οι οποίες δεν ήταν δυνατό να γίνουν πέρυσι. Μολονότι η Γερμανία συναίνεσε αρχικώς στη μεταφορά 27.000 προσφύγων στο έδαφός της, τελικώς υποδέχθηκε μόλις 10.265 ανθρώπους.