Skip to main content

Πότε θα γίνει νέα άρση μέτρων

Με την κυβέρνηση να τονίζει πως η χαλάρωση των μέτρων θα γίνεται βήμα- βήμα, συνεδριάζει την Παρασκευή η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να προτείνει τα επόμενα βήματα στην κυβέρνηση.

Προτεραιότητες της κυβέρνησης αποτελούσαν από την αρχή το άνοιγμα όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και η λειτουργία του λιανεμπορίου, δήλωσε σήμερα στην δημόσια τηλεόραση η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Από την πλευρά της η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, έθεσε μία διαφορετική προτεραιότητα, την αναγκαιότητα να μην πιέζεται το σύστημα υγείας, αναφέροντας, ωστόσο, πως και για την ίδια το επόμενο βήμα είναι το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την επόμενη εβδομάδα.

Να σημειωθεί, ωστόσο, πως η κυβέρνηση έχει τονίσει πως προτού αποφασίσει περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών, θα χρειαστεί ένα διάστημα ώστε να αποτιμηθεί η επίδραση στους επιδημιολογικούς δείκτες των δραστηριοτήτων που έχουν ανοίξει, δηλαδή του λιανεμπορίου και δημοτικών-νηπιαγωγείων.

«Χρειάζεται ένα εύλογο  διάστημα για την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, ώστε μετά τις εισηγήσεις των ειδικών να ανοίγουμε με ασφάλεια οικονομία και παιδεία», δήλωσε χθες στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας πως πάμε βήμα – βήμα. «Μακάρι τα επιδημιολογικά δεδομένα να επιτρέψουν το άνοιγμα όσο το δυνατόν περισσότερων τομέων», τόνισε.

«Για να αποφασίσουμε κάτι περεταίρω, ένα άνοιγμα, πρέπει να δούμε τα δεδομένα 1 έως 2 εβδομάδων. Θα δούμε τι έγινε όχι μόνο επιδημιολογικά αλλά και από την τήρηση των μέτρων. Θα συζητήσουμε τι έγινε με το λιανεμπόριο και θα συζητήσουμε αν μπορεί να ανοίξει κάτι άλλο. Η πολιτεία αποφασίζει τι είναι αυτό το άλλο, που δίνει τις προτεραιότητες. Τα σχολεία είναι προτεραιότητα κατά τη γνώμη μου» εξήγησε σήμερα μιλώντας στο Mega ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης ο οποίος μιλώντας στο Mega, και σχολιάζοντας τις ουρές που σχηματίστηκαν σε πολλά καταστήματα, υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να μετρηθεί η επίπτωση και του ανοίγματος των δημοτικών και του μερικού ανοίγματος της αγοράς, και κατόπιν οι επιδημιολόγοι θα λάβουν τις αποφάσεις».  Ο κ. Παπαθανάσης έθεσε επίσης το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου ως προτεραιότητα, να και σημείωσε πως «θα πρέπει να περιμένουμε, να μη χτίζονται προσδοκίες».

Καθοριστική χαρακτήρισε επίσης αυτήν την εβδομάδα για τα επόμενα βήματά μας ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε σήμερα την πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει την λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων, την οποία γνωστοποίησε πριν από μερικές μέρες. Μάλιστα, όπως είπε, το πρωί θα είχε τηλεδιάσκεψη με τους υπεύθυνους των χιονοδρομικών κέντρων.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι τα χιονοδρομικά αποτελούν ιδιαίτερη περίπτωση καθώς λειτουργούν μόνο την χειμερινή περίοδο. Έτσι είναι πιεστικός παράγοντας ο χρόνος.  Ο υπουργός Ανάπτυξης, σημείωσε επίσης ότι θα μπορούσε να εξεταστεί μαζί με το άνοιγμα των χιονοδρομικών και το άνοιγμα των χώρων ενοικίασης στολών, με την είσοδο ατόμων με βάση τα τετραγωνικά μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι η επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων με την σειρά της απελευθερώνει τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, όπως έχει εξηγήσει ο κ. Γεωργιάδης.

Για να υπάρξει απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων πρέπει να υπάρχει οριζόντια ύφεση της πανδημίας, τόνισε, ωστόσο ο κ. Γώγος. «Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θέλουν μεγάλη προσοχή», είπε.

«Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση για μετακίνηση από νομό σε νομό», ξεκαθάρισε ο κ. Σταμπουλίδης συμπληρώνοντας πως «υπάρχουν διάφοροι παράμετροι που ‘χτίζουν’ μια απόφαση». Ο κ. Σταμπουλίδης διαβεβαίωσε πως υπάρχει, ωστόσο, δυνατότητα μετακίνησης φοιτητών σε άλλο νομό ή και των γονιών τους, όταν υπάρχει ανάγκη, με το απαραίτητο πιστοποιητικό της εκάστοτε σχολής.

Παράλληλα, εξετάζεται το άνοιγμα επιπλέον δραστηριοτήτων, όπως τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών, το ψάρεμα και το κυνήγι, ενώ η λειτουργία της εστίασης τοποθετείται προς το τέλος του Φεβρουαρίου και μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Σταμπουλίδης άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρίσκονται στις επόμενες δραστηριότητες που θα επαναλειτουργήσουν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, αναφέροντας ότι, απασχολούν 20.000 προσωπικό. Ο γενικός γραμματέας έκανε λόγο για επίσκεψη με ραντεβού στα πρακτορεία, αναφέρθηκε στο σχέδιο ιχνηλάτησης που έχει καταρτίσει ο ΟΠΑΠ και ανακοίνωσε ότι, υπάρχει έτοιμο σχέδιο που θα παραδοθεί στην Επιτροπή, για την επαναλειτουργία.

naftemporiki.gr