Οι Βέλγοι βουλευτές υιοθέτησαν το βράδυ της Πέμπτης με μεγάλη πλειοψηφία απόφαση για τη γενοκτονία των Αρμενίων επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα κείμενο το οποίο καλεί σε συμφιλίωση, αλλά αναμένεται να δυσαρεστήσει τόσο την Άγκυρα όσο και το Γερεβάν.
Η απόφαση, η οποία ψηφίστηκε από το σύνολο των παρόντων βουλευτών εκτός από οκτώ που απείχαν, δεν αναγνωρίζει ρητά τον γενοκτονικό χαρακτήρα στις σφαγές και τις απελάσεις των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία με περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο νεκρούς, σύμφωνα με την Αρμενία.
Ωστόσο, στο αιτιολογικό της απόφασης, γίνεται αναφορά σε μια δήλωση – τον περασμένο μήνα – του γαλλόφωνου φιλελεύθερου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ.
«Εκτιμώ ότι τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν μεταξύ 1915 και 1917 και για τα οποία η τελευταία κυβέρνηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είναι υπεύθυνη, πρέπει να χαρακτηριστούν γενοκτονία. Αυτή είναι η θέση της βελγικής κυβέρνησης», είχε δηλώσει στην ολομέλεια του κοινοβουλίου ο Βέλγος πρωθυπουργός.
Άμεση ήταν η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο είχε καταδικάσει τις δηλώσεις αυτές ως «μη αποδεκτές και μη συγχωρητέες». Η Άγκυρα απορρίπτει τον όρο γενοκτονία και κάνει λόγο για εμφύλιο πόλεμο, στον οποίο 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι και πολλοί Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους.
Η απόφαση ζητεί αρχικά από τη βελγική κυβέρνηση «να αναγνωρίσει ότι η σημερινή Τουρκία δεν μπορεί να θεωρείται υπεύθυνη για την τραγωδία που βίωσαν οι Αρμένιοι επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». Η απόφαση δεν έχει στόχο «τον τουρκικό λαό, ούτε τους Τούρκους του Βελγίου», δήλωσε ο φιλελεύθερος βουλευτής Ντενί Ντουκάρμ. Βέλγοι βουλευτές τουρκικής καταγωγής, μεταξύ τους ο σοσιαλιστής Εμίρ Κιρ, επί μακρόν δίσταζαν να χρησιμοποιούν τον όρο γενοκτονία. Ο κ. Κιρ, πιεζόμενος από το κόμμα του, ψήφισε τελικά την απόφαση.
Το κείμενο ζητεί από τη βελγική κυβέρνηση «να ενθαρρύνει την Τουρκία να επωφεληθεί από τη σημαντική ευκαιρία που προσφέρεται με τις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων για να καταβάλει νέες προσπάθειες να αντιμετωπίσει το παρελθόν της για να αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία και να ανοίξει τον δρόμο προς μια πραγματική συμφιλίωση μεταξύ των λαών της Τουρκίας και της Αρμενίας».
Μια ομάδα νέων Αρμενίων του Βελγίου, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Belga, είπε ότι είναι βαθιά απογοητευμένη καταγγέλλοντας «ένα διφορούμενο κείμενο γεμάτο ασάφειες».