Skip to main content

Βρετανία: Την Δευτέρα θα ανακοινωθούν τα μέτρα για τη σύλληψη του Stena Impero

Πολύ σοβαρά ερωτηματικά για τη διεθνή ναυσιπλοΐα στο Στενό του Χορμούζ θέτει η σύλληψη του δεξαμενόπλοιου Stena Impero από το Ιράν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ.

Ο επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις εξέφρασε τη βούληση του Λονδίνου να αποκλιμακωθεί η ένταση με το Ιράν, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων COBRA.

Στην επιτροπή συζητήθηκε επί μακρόν η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και τη Δευτέρα θα γίνει μια ανακοίνωση στο κοινοβούλιο για τα περαιτέρω μέτρα που σκοπεύει να λάβει η Βρετανία, πρόσθεσε.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Χαντ ανέφερε ότι το τάνκερ συνελήφθη στα χωρικά ύδατα του Ομάν, κάτι που συνιστά «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ο Βρετανός υπουργός απέρριψε κάθε προσπάθεια σύγκρισης της σύλληψης του Stena Impero από το Ιράν με εκείνη του ιρανικού τάνκερ Grace 1 από τις βρετανικές αρχές στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ, στις 4 Ιουλίου. «Το Grace 1 συνελήφθη νόμιμα στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ επειδή μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, κατά παραβίαση των κυρώσεων της Ε.Ε.», υπογράμμισε.

Πηγές: Reuters, AFP