Skip to main content

Επίτροπος Μετανάστευσης: Βελτιωμένη η κατάσταση στα ελληνικά νησιά

Σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι κρίνεται η κατάσταση στα ελληνικά νησιά όσον αφορά τους μετανάστες και πρόσφυγες, σύμφωνα με την επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον που μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ανθρωπιστική κατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε και απαντώντας σε σειρά επικρίσεων ευρωβουλευτών.

Η κ. Γιόχανσον, όπως αναφέρει η δημόσια τηλεόραση, υπογράμμισε πως θα πρέπει να λυθούν ακόμη παρά πολλά προβλήματα με την κατάσταση να παραμένει σοβαρή, ωστόσο σε σχέση με πέρυσι οπότε υπήρχαν τουλάχιστον 42.000 μετανάστες σε καταυλισμούς σε ελληνικά νησιά, ο αριθμός αυτός μειώθηκε σημαντικά, φτάνοντας πλέον τους 15.000. Παράλληλα όπως ανέφερε η ίδια, προχώρησε η επαναγκατάσταση μεταναστών στην ενδοχώρα όπως και σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε, ενώ ξεκίνησαν και προγράμματα για εθελούσιες επιστροφές, ενέργειες που βελτίωσαν σημαντικά την κατάσταση.

Επιπλέον όπως τόνισε η αρμόδια επίτροπος, μειώθηκε στο μηδέν η συμφόρηση σε σχέση με την επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου με αποτέλεσμα αυτά να διεκπεραιώνονται κανονικά. «Δεν λέω ότι η κατάσταση είναι ικανοποιητική αλλά δεν είναι δίκαιο να λέει κανείς ότι δεν έχει γίνει τίποτα» κατέληξε η κ. Γιόχανσον.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ Ευάγγελος Μεϊμαράκης στην παρέμβαση του τόνισε, πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δράσει από κοινού και συντονισμένα στην τελευταία ευκαιρία που της δίνεται για μία οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος του μεταναστευτικού και ασύλου, το οποίο βιώνουν ιδιαίτερα οι χώρες πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα» καθώς το ζήτημα δεν είναι εθνικό αλλά ευρωπαϊκό και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί

Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση των εξωτερικών και δη των ευρωπαϊκών συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου με την δημιουργία κλειστών, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ελεγχόμενων κέντρων σημειώνοντας παράλληλα σημαντική πρόοδο στις διαδικασίες επιστροφών.

Παρ’ όλα αυτά όπως διευκρίνισε ο κ. Μεϊμαράκης, «η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει την κατάσταση και πολύ περισσότερο, όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό με στόχο να εκβιάσει την Ευρώπη και να ικανοποιήσει τη δική του εσωτερική πολιτική ατζέντα με αποκορύφωμα τη μεθοδευμένη κρίση που προκάλεσε στον Έβρο παίζοντας με την τύχη πολλών απελπισμένων ανθρώπων».

«Δεν υπάρχουν λοιπόν περιθώρια, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις», σημείωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως «είναι γνωστό σε όλους ότι για να υπάρξει μία οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος θα απαιτηθεί κυρίως ευρωπαϊκή προστασία των συνόρων και ανάγκη αναθεώρησης του υφιστάμενου πλαισίου το οποίο θα πρέπει να εστιάζει περισσότερο στην ενίσχυση φύλαξης των συνόρων, χερσαίων και θαλάσσιων, με σύγχρονα τεχνικά μέσα και απόλυτη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση». «Η ευρωπαϊκή λύση λοιπόν δεν πρέπει να περιοριστεί σε υποσχέσεις και οι διακηρύξεις πρέπει να γίνουν πράξη αλληλεγγύης», κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.

Σε παρέμβαση του στην συζήτηση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Αρβανίτης ζήτησε να διευκρινιστεί αν τελικά ο αριθμός των προσφύγων στην Λέσβο ανέρχεται σε 15.000, ενώ η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πως ο συνολικός αριθμός είναι 7.500. Παράλληλα απευθυνόμενος στην Ίλβα Γίοχανσον την ρώτησε αν η Ε.Ε συμφωνεί με τα κλειστά κέντρα-στρατόπεδα συγκέντρωσης και σημείωσε πως «ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής του κ. Σχοινά είναι οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, οι μηδενικές συνθήκες υγιεινής, το ελάχιστο φαγητό κακής ποιότητας και ακριβοπληρωμένο», ενώ ιδιαίτερη εντύπωση κατά το ίδιο, προκαλούν «οι απευθείας αναθέσεις, οι αναθέσεις των αγροτεμαχίων με τιμές υπερδιπλάσιες και υπερκοστολογημένες αντίστοιχων αγροτεμαχίων. «Τελικά», κατέληξε ο κ. Αρβανίτης «ετοιμάζεται όχι η καλύτερη αλλά η πιο ακριβή φυλακή –στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ευρώπη. Φόρος πολυτελείας στην δυστυχία».

naftemporiki.gr