Skip to main content

Συμφωνία Γιούνκερ – Τραμπ για δασμούς και εμπόριο

Σε συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ κατέληξαν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τραμπ, σε μία εξέλιξη η οποία προμηνύει την αποφυγή ενός ανεξέλεγκτου πολέμου στο πεδίο του εμπορίου. 

Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών, στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος εξασφάλισε σημαντικές δεσμεύσεις εκ μέρους της Ε.Ε., προκειμένου να μην προχωρήσει στην επιβολή πρόσθετων δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.

Πιο αναλυτικά, οι Βρυξέλλες συμφώνησαν, ως αντάλλαγμα, στην:

  • Εισαγωγή περισσότερης σόγιας από τις ΗΠΑ
  • Μείωση των ευρωπαϊκών δασμών σε αμερικανικά βιομηχανικά αγαθά
  • Προσπάθεια αύξησης της εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ

«Οι σχέσεις με την Ευρώπη μπήκαν σε μία νέα φάση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ, κατόπιν της ολοκλήρωσης της διμερούς συνάντησης. «Είχαμε μία πολύ μεγάλη μέρα για το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο» έσπευσε να προσθέσει,.

Όπως επεσήμανε αναλυτικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε ότι «θα ξεκινήσει σχεδόν αμέσως τις αγορές σόγιας από τις ΗΠΑ», ενώ «θα εξετάσει τη δυνατότητα εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου».

«Θα εργαστούμε από κοινού για να εκμηδενίσουμε τους δασμούς και να άρουμε όλα τα εμπορικά εμπόδια» επανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο ίδιος, μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σύντομα οι δύο πλευρές θα επιλύσουν τόσο το ζήτημα των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ε.Ε., όσο και το ζήτημα των αντισταθμιστικών μέτρων των Βρυξελλών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Γιούνκερ, πετυχαίνοντας σε πρώτη φάση τον στόχο της αποφυγής δασμών στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, διαμήνυσε ότι «όσο πιο πολύ διαπραγματευόμαστε, τόσο πιο πολλούς δασμούς θα άρουμε».

naftemporiki.gr