Skip to main content

Ιράν: «Σημαντική προσφορά» στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα την άρση των αμερικανικών κυρώσεων

Η ένταση είναι μεγάλη στον Κόλπο αφότου οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τίποτα δεν φαίνεται να βοηθάει στην αποκλιμάκωση. Ούτε καν η τελευταία προσφορά του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών από τη Νέα Υόρκη. Λίγο αφότου ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ προσέφερε μια συμφωνία στις ΗΠΑ, βάσει της οποίας η Τεχεράνη αποδέχεται επισήμως ενισχυμένες επιθεωρήσεις στο πυρηνικό της πρόγραμμα με την προϋπόθεση της μόνιμης άρσης των αμερικανικών κυρώσεων, ένα ακόμη drone κατερρίφθη στο Στενό του Ορμούζ, υπό αδιευκρίνιστες έως αυτήν την ώρα συνθήκες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε χθες από τον Λευκό Οίκο ότι το πλήρωμα ενός αποβατικού ελικοπτεροφόρου πλοίου, του «USS Boxer», κατέρριψε ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Στενό του Ορμούζ. Το ίδιο ισχυρίστηκε εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Τζόναθαν Χόφμαν, διευκρινίζοντας ότι το ιρανικό «μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα [unmanned aerial system, UAS]» είχε πλησιάσει «απειλητικά» το αποβατικό και καταρρίφθηκε περί τις 10:00 τοπική ώρα.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε το συμβάν νέα ιρανική εχθρική και προκλητική ενέργεια εναντίον σκαφών που πλέουν σε διεθνή ύδατα στον Κόλπο και διατράνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να υπερασπίζονται τον εαυτό τους, τους πόρους τους και τα συμφέροντά τους.

Η αντίδραση της Τεχεράνης υπήρξε άμεση. Ο Ζαρίφ δήλωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί για καμία κατάρριψη τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Στενό του Ορμούζ.

Ομοίως, ο υφυπουργός Άμυνας του Ιράν Αμπάς Αρακτσί διέψευσε σήμερα ότι η χώρα του έχασε κάποιο drone. «Δεν έχουμε χάσει κανένα drone στο Στενό του Χορμούζ ούτε κάπου αλλού. Ανησυχώ ότι το “USS Boxer” κατέρριψε ένα δικό τους UAV κατά λάθος!», έγραψε ο Αρακτσί στο Twitter.

Το περιστατικό καταγράφηκε αφότου ο Ζαρίφ έκανε μία «ουσιαστική κίνηση», όπως χαρακτήρισε την προσφορά του στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη.

«Δεν πρόκειται για ευκαιρία για φωτογραφίες. Ενδιαφερόμαστε για την ουσία», δήλωσε ο Ζαρίφ στους δημοσιογράφους χθες. «Μπορούν να γίνουν σημαντικά βήματα. Εάν η αμερικανική κυβέρνηση βάζει τα χρήματά της εκεί που είναι το στόμα της, θα το δεχτεί. Δεν χρειάζονται ευκαιρίες για φωτογραφία. Δεν χρειάζεται ένα έγγραφο δύο σελίδων με μία μεγάλη υπογραφή», πρόσθεσε με νόημα ο Ιράνος υπουργός Εξωτερικών.

Οι πιθανότητες ωστόσο να δεχτεί η κυβέρνηση Τραμπ την προσφορά της Τεχεράνης ήταν πολύ μικρές, σχολίαζε η «Guardian» προτού προκύψει η νέα ιστορία με την κατάρριψη του drone. Η αμερικανική κυβέρνηση απαιτεί από το Ιράν σαρωτικές παραχωρήσεις, περιλαμβανομένης της παύσης του εμπλουτισμού ουρανίου και της στήριξης των συμμάχων στην περιοχή.

naftemporiki.gr