Skip to main content

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναστέλλει την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σ. Αραβία

Ψηφίσματα για την αναστολή της πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία και και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενέκρινε χθες η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε να ασκήσει βέτο.

Πολλά μέλη του Κογκρέσου, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί, δηλώνουν απογοητευμένοι από τον εναγκαλισμό, όπως τον χαρακτηρίζουν, προς τη Σαουδική Αραβία.

 «Όταν βλέπουμε όσα συμβαίνουν στην Υεμένη είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να παίρνουν θέση», δήλωσε ο Έλιοτ Ένγκελ, Δημοκρατικός βουλευτής που συμμετέχει στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να ασκήσει βέτο για τρίτη φορά στη θητεία του. Προκειμένου να παρακαμφθεί το βέτο του Αμερικανού προέδρου χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, κάτι που δεν μοιάζει πιθανό.

Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας στις ωμότητες που διαπράττονται εναντίον των αμάχων στην Υεμένη καταγγέλλεται τακτικά από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και πολιτικούς όλου του κόσμου.

Στόχος των Αμερικανών βουλευτών είναι να πιέσουν το βασίλειο αφενός να προασπίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και αφετέρου να κάνει περισσότερα ώστε να αποφεύγονται οι θάνατοι αμάχων στην Υεμένη.  

Η οργή ξεχείλισε έπειτα και από τον τραγικό θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενειό της χώρας του στην Κωνσνατινούπολη, πέρσι. Πολλοί Αμερικανοί βουλευτές, ακόμη και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, θεωρούν τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ως τον άνθρωπο που έδωσε τη διαταγή για τον φόνο του Κασόγκι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters