Skip to main content

Γ. Βρούτσης: Τι θα γίνει με τις 550.000 εκκρεμείς συντάξεις

Στο χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του προβλήματος με τις εκκρεμείς συντάξεις-υποθέσεις, που κατά την εκτίμησή του ξεπερνούν τις 550.000, αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

Μιλώντας στο «Θέμα 104,6», είπε ότι οι εκκρεμείς συντάξεις-υποθέσεις όλων των κατηγοριών ξεπερνούν τις 400.000. «Πήγα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και εντόπισα 160.000 εκκρεμείς συντάξεις-υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων» σημείωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας πως ειδικά για τη δεύτερη ομάδα συντάξεων, «έχουν αφεθεί 18 άνθρωποι να τις βγάλουν, οι υπόλοιποι μετατέθηκαν».

Αναφερόμενος στις 400.000 εκκρεμείς υποθέσεις-συντάξεις ΕΦΚΑ και Δημοσίου, εξήγησε ότι θα προχωρούν με δύο ταχύτητες, καθώς ένα τμήμα τους θα ενταχθεί στο νέο ψηφιοποιημένο σύστημα που θα ισχύσει μετά την ψήφιση του νόμου για την ψηφιακή σύνταξη με την επωνυμία ΑΤΛΑΣ τον Νοέμβριο κι ένα τμήμα θα συνεχίσει να εκδίδεται με τη διαδικασία που ισχύει σήμερα, η οποία, όμως, θα επιταχυνθεί, καθώς θα απελευθερωθούν υπάλληλοι.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «την 1η Ιουνίου 2020 το 34,33% των νέων συντάξεων θα βγαίνει αυτόματα. Τον Ιανουάριο του 2021 ένα άλλο 30% και τον Ιουνιο του 2021 θα φτάσουμε στο 90%. Το υπόλοιπο 10% που ανήκει σε ειδκές κατηγορίες δεν θα χρειάζεται περισσότερο από τρεις μήνες» υπογράμμισε.

Ο κ. Βρούτσης συμπεριέλαβε στον συνολικό αριθμό και τις 150.000 συντάξεις χηρείας, για τις οποίες εκκρεμεί η χορήγηση της αύξησης που προβλεπόταν σε νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Μάιο. «Είχα πει ότι αυτός ο νόμος ήταν επικοινωνιακός και μας έλεγαν ότι φλυαρούμε. Οι συντάξεις αυτές δεν πληρώθηκαν, όλα είναι στον αέρα, δεν μπορούν να πληρωθούν, γιατί δεν υπάρχει το λογισμικό. Είναι 150.000 συντάξεις με αναζητήσεις σε ατομικούς φακέλους. Αν το κάνουμε χειροκίνητα, θα πάρει χρόνια» εξήγησε.

Όπως συμπλήρωσε, για την κατηγορία αυτή χρειάζεται η έκδοση μιας-δυο εγκυκλίων και η ανάπτυξη του σχετικού λογισμικού. Παράλληλα, υποστήριξε πως η προηγούμενη κυβέρνηση «μόνο πέρασε τη διάταξη για να πάρει τις ψήφους».

Κληθείς να δώσει ένα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις συντάξεις χηρείας, ο υπουργός αρχικά ξεκαθάρισε ότι το θέμα των συντάξεων χηρείας αποτελεί «πρώτη προτεραιότητα» και «προσωπικό στοίχημα», τόνισε πάντως πως «θα τα καταφέρουμε μέσα στη χρονιά».

Ο ίδιος επέκρινε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι όταν παρέδωσε το 2015 το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας, «το ΑΤΛΑΣ ήταν ένα έτοιμο σύστημα. Το παρέδωσα, αλλά ο φάκελος πετάχτηκε στα σκουπίδια. Δεν θα είχαμε αυτές τις εκκρεμείς συντάξεις σήμερα, αν είχε υλοποιηθεί το σύστημα» εκτίμησε.

«Το 2013-2014 συνήθιζα να λέω ότι τη λύση του προβλήματος της παθογένειας των εκκρεμών συντάξεων δεν θα τη δώσουν οι περισσότεροι άνθρωποι, αλλά ο ψηφιακός μετασχηματισμός του υπουργείου Εργασίας» είπε ο κ. Βρούτσης.

Για το ασφαλιστικό, τέλος, ο υπουργός είπε πως «θα έρθει μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θα ευθυγραμμίσουμε όλο το πλαίσιο» προανήγγειλε ο Γιάννης Βρούτσης.