Επιφυλάξεις διατύπωσαν στην πλειονότητά τους και σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό οι πολιτικοί αρχηγοί για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκαναν εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου, μετά από τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Πρώτος πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρωί του Σαββάτου, ο οποίος στις δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Πρωθυπουργού, καταλογίζοντάς του ότι απέφυγε να διαμορφώσει συνθήκες πραγματικής συναίνεσης, καθώς επέλεξε να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις και μετά να ενημερώσει του πολιτικούς αρχηγούς για το Σκοπιανό. «Προσήλθε στη διαπραγμάτευση χωρίς να έχει εξασφαλίσει καν τη στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου» σχολίασε μεταξύ άλλων και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «δίχασε τους Έλληνες, περιφρόνησε τους πολίτες που εκφράζουν πατριωτική τους ευαισθησία. Αντί να επιδιώξει ισχυρό εθνικό μέτωπο, επιδίδεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια».
Στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη απάντησε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, το οποίο κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επέλεξε «τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού». «Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ηγεσία αποφασισμένη να πορευθεί τον δύσκολο δρόμο, για να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντα κι όχι τον εύκολο που οδηγεί σε αδιέξοδα» σημείωσε το Μέγαρο Μαξίμου.
Στη συνέχεια, στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, η οποία ζήτησε από τον Πρωθυπουργό τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, καταλογίζοντας στον κ. Τσίπρα ότι προχώρησε σε συζητήσεις χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή, αλλά και δίχως να εξασφαλίσει συναίνεση «ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησής του». Έκανε επίσης λόγο για διγλωσσία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και επανέλαβε η λύση δε μπορεί να αφορά μόνο το όνομα αλλά και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό.
«Κρατάμε μικρό καλάθι, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες με τις εξελίξεις συνολικά με τις γείτονες χώρες και με την πολιτική του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Όπως σχολίασε, δεν νομίζει ότι «υπάρχει πιθανότητα λύσης του Σκοπιανού», ενώ «επανέλαβε οποιαδήποτε ονομασία δεν είναι απλά βαφτίσια, ούτε είναι το κυρίαρχο ζήτημα. Το κυρίαρχο ζήτημα είναι ο αλυτρωτισμός». «Αναφέραμε την αναγκαιότητα ότι άσχετα από τις καλές σχέσεις που πρέπει να υπάρχουν, το κύριο ζήτημα είναι να μην εφησυχάζει ο λαός, εφόσον δεν προβλέπεται αλλαγή Συντάγματος» είπε.
Στη συνέχεια, την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος πρότεινε σύνθετη ονομασία έναντι όλων «που θα είναι μία λέξη, αμετάφραστη, στη σλαβική διάλεκτο», παράλληλα με συγκεκριμένες εγγυήσεις της ΠΓΔΜ ότι εγκαταλείπει τον αλυτρωτισμό. Σε δηλώσεις του μετά από το τετ-α-τετ με τον Πρωθυπουργό, τόνισε ότι «μπορούμε να πάμε σε πολλές εκδοχές που θα είναι πολύ καλύτερες από το “Βόρεια” και το “Άνω Μακεδονία”». Επεσήμανε ωστόσο ότι κύριο θέμα παραμένουν οι διατάξεις του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και χαρακτήρισε «γελοίο και επικίνδυνο να διαφοροποιείται ο υπουργός Άμυνας».
Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς ολοκληρώθηκαν με το τετ-α-τετ του με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος ζήτησε να ξεκινήσει από μηδενική βάση η διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας Ο κ. Λεβέντης είπε ότι «αν η διαπραγμάτευση ξεκινάει από τη βάση ότι κουραστήκαμε, δεν αντέχουμε, πρέπει να λυθεί, να δοθεί το “Nova Makedonija”, θα είμαι σφόδρα αντίθετος». Αντιθέτως, όπως σημείωσε, «αν ο κ. Τσίπρας αλλάξει τακτική και γίνει η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση, εκεί θα είναι όλη η Ελλάδα μαζί του, και εγώ πρώτος». Ανέφερε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός του είπε πως ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι, είχε προτείνει το όνομα «Σκόπια – Μακεδονία».
naftemporiki.gr