Skip to main content

Χαλκιδική: Έξι νεκροί, ένας αγνοούμενος και εικόνες καταστροφής από τη θεομηνία

Αντιμέτωποι με τις εκτεταμένες ζημιές από την πρωτοφανή θεομηνία που έπληξε την περιοχή, αφήνοντας πίσω της έξι νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, βρίσκονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Χαλκιδικής.

Στέγες σπιτιών και καταστημάτων κατέρρευσαν, αυτοκίνητα καταστράφηκαν, πινακίδες ξηλώθηκαν, κολώνες φωτισμού έπεσαν και δένδρα ξεριζώθηκαν, ενώ εκτεταμένα είναι τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, σε μία περιοχή που αυτήν την περίοδο σφύζει από παραθεριστές και τουρίστες.

Ανυπολόγιστες είναι ζημιές σε εγκαταστάσεις και ιδιωτικές περιουσίες τού δήμου Νέα Προποντίδας, στο παραλιακό τμήμα από τον Άγιο Παύλο έως την Καλλικράτεια και την Ποτίδαια, όπου εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν χθες γύρω στις 9.30 το βράδυ, ήταν σχετικά μικρής διάρκειας, αλλά ραγδαίας έντασης, με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους που σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Η θεομηνία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι άτομα μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, ενώ ένας 62χρονος αγνοείται στην Καλλικράτεια.

Συγκεκριμένα ένα 8χρονο παιδί από τη Ρουμανία έχασε τη ζωή του στα Νέα Πλάγια, όταν το στέγαστρο ταβέρνας καταπλάκωσε θαμώνες του καταστήματος. Στο ίδιο σημείο τραυματίστηκε θανάσιμα και μια 54χρονη, επίσης από τη Ρουμανία, Μέχρι στιγμής, δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί από την Πυροσβεστική εάν τα δύο θύματα είχαν συγγένεια.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν επίσης τη ζωή σε ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, που παραθέριζαν με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη και το όχημά τους φαίνεται να ανατράπηκε από τους σφοδρούς ανέμους. Μαζί τους παραθέριζε ο γιος τους που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι 18 ετών, είναι καλά στην υγεία του αλλά έχει υποστεί σοκ.

Ακόμη δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην Νέα Ποτίδαια, όπου δένδρο καταπλάκωσε 39χρονο Ρώσο και τον γιο του, περίπου δύο ετών, που διέμεναν σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής.

Άκαρπες παραμένουν μέχρι στιγμής οι έρευνες που διεξάγει το Λιμενικό Σώμα στην θαλάσσια περιοχή της Καλλικράτειας για τον εντοπισμό 62χρονου ψαρά. Όπως έγινε γνωστό, ο 62χρονος είχε πάει με την ξύλινη βάρκα του γύρω στις 18.00 για ψάρεμα και έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής.

Στη ΜΕΘ ένας από τους τραυματίες – Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται πέντε παιδιά

Δεκάδες ήταν οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε Κέντρα Υγείας της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης.

Όπως έγινε γνωστό, ένα άτομο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, όπου διακομίστηκαν συνολικά τη νύχτα 22 περιστατικά. Σύμφωνα με τη διοικήτρια του νοσοκομείου του νοσοκομείου, Μαρία Γιογκατζή, ένας εκ των τραυματιών νοσηλεύεται στη ΜΕΘ, ενώ τέσσερις νοσηλεύονται στην Ορθοπαιδική Κλινική με κατάγματα, τρεις στη Δ΄ Χειρουργική κλινική και ένας στη Νευροχειρουργική.

Την ίδια ώρα πέντε παιδιά, τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι, ηλικίας από 3,5 έως 13 ετών, που τραυματίστηκαν από πτώσεις αντικειμένων λόγω της θεομηνίας στη Χαλκιδική νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».

Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης από τις περιοχές Φλογητών και Νέων Πλάγιων Χαλκιδικής.

«Είναι τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι που έχουν θλαστικά τραύματα και είναι όλα εκτός κινδύνου. Μόνο το ένα που είχε θλαστικά τραύματα στο κεφάλι χρειάστηκε να χειρουργηθεί και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Είναι παιδιά οικογενειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που βρίσκονταν εκεί για τουρισμό» δήλωσε η διοικήτρια του νοσοκομείου Μελπομένη Τσούγκα.

Μεγάλα προβλήματα και καταγραφή των ζημιών

Όπως δήλωσε η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας στη Χαλκιδική, Μαγδαληνή Συρδάρη, γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να ανοίξουν τα σημεία του οδικού δικτύου όπου έχουν πέσει δέντρα και δεν υπάρχει πρόσβαση.

«Όλη τη νύχτα τα μηχανήματα είναι έξω και κάνουν αυτή τη δουλειά. Έχουν βγει συνεργεία από την Περιφέρεια και την Περιφερειακή Ενότητα για να καταγράψουν ζημιές σε υποδομές. Παράλληλα θα ζητήσουμε από τους πολίτες να πάνε στους κατά τόπους δήμους και να κάνουν αιτήσεις για αποζημιώσεις στις κατοικίες ή τις επιχειρήσεις τους, ώστε να μεταβούν επί τόπου οι επιτροπές να ελέγξουν τις ζημιές» είπε.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφονται στον Δήμο Νέας Προποντίδας, που βρέθηκε στο επίκεντρο της καταστροφής. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου, Ανδρέα Λέλεκα, οι προσπάθειες που καταβάλλονται αυτή τη στιγμή εστιάζονται στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

«Υπάρχει πρόβλημα γύρω από την περιοχή της Νέας Καλλικράτειας και στην περιοχή της Κασσανδρείας» σημείωσε, καθώς, όπως ανέφερε, το ρεύμα κόπηκε από χθες το βράδυ.

Στα Μουδανιά, πάντως, το πρωί αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση. «Υπάρχει το κλιμάκιο της κυβέρνησης που συντονίζει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Εκτός από το ρεύμα, προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε σιγά-σιγά και το οδικό δίκτυο. Σε ένα σημαντικό μέρος έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία» πρόσθεσε ο κ. Λέλεκας. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, τα συνεργεία ξεκινούν ελέγχους για τις πρώτες καταγραφές. Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα σε όλο τον δήμο και σε όλο το παραλιακό μέτωπο όπου μεγάλες είναι οι ζημιές σε υποδομές και έχουν πέσει πολλά δέντρα.

Στον δήμο Πολυγύρου καταγράφονται μόνο υλικές ζημιές. «Δεν υπήρξαν νεκροί ή αγνοούμενοι στο δήμο μας» επισήμανε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ύδρευσης και Συντήρησης αγροτικών δρόμων Δημήτρης Ζαγγίλας.

«Προβλήματα ηλεκτροδότησης καταγράφονται στα Ψακούδια και την Μεταμόρφωση, όχι όμως σε όλες τις περιοχές. Υλικές ζημιές σημειώθηκαν σε μαγαζιά, καταστήματα και χώρους αναψυχής, ενώ η κακοκαιρία συμπαρέσυρε ομπρέλες και ξαπλώστρες στο παραλιακό μέτωπο, έφυγαν από τον αέρα κουφώματα και κατασκευές από τα σπίτια. Επιπλέον έγιναν εκκενώσεις σε ορισμένες ιδιωτικές κατασκηνώσεις και σε κάμπινγκ για προληπτικούς λόγους ενώ οι υπηρεσίες του δήμου καταγράφουν τις ζημιές. Από το βράδυ ήμασταν έξω και ανοίξαμε τους κεντρικούς δρόμους. Δέντρα έχουν καταπλακώσει αυτοκίνητα» υπογράμμισε.

«Σάρτη και Μαρμαράς θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο» δήλωσε ο δήμαρχος Σιθωνίας, Ιωάννης Τζίτζιος, κάνοντας λόγο για μια δύσκολη μέρα για τη Χαλκιδική.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κασσάνδρας, Βασίλης Κυρίτσης, τόνισε πως τα καιρικά φαινόμενα ήταν «καταιγιστικά» και οι ζημιές προκλήθηκαν μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Από το πρωί απομακρύνονται τα πεσμένα δέντρα, το περιφερειακό οδικό δίκτυο της Κασσάνδρας είναι σε λειτουργία, ενώ πολλά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από τη διακοπή ρεύματος.

«Η κατάσταση είναι σχετικά ελεγχόμενη», πρόσθεσε ο κ.Κυρίτσης τονίζοντας πως οι όποιες καταστροφές σε υποδομές θα φανούν από τη στιγμή που θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και μετά, καθώς το πρώτο «πόδι» είναι από χθες βράδυ χωρίς ρεύμα. Προς το παρόν, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κασσάνδρας, έχουν καταγραφεί ζημιές σε επιχειρήσεις, σε υπόστεγα και διάφορες εγκαταστάσεις σε όλο τον δήμο.

Καλύτερη είναι η εικόνα στο τρίτο «πόδι» της Χαλκιδικής, όπου αποκαταστάθηκε το πρωί η ηλεκτροδότηση στις περιοχές Ουρανούπολης, Ιερισσού και Νέων Ρόδων, που έμειναν στο σκοτάδι από χθες βράδυ.

Ο νέος δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, δήλωσε πως «σε γενικές γραμμές δεν δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στη δική μας περιοχή, πέρα από τη διακοπή στην ηλεκτροδότηση».

«Είναι δύσκολες ώρες αυτές για τη Χαλκιδική. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και η αυτοδιοίκηση θα συνδράμει στους πληγέντες» πρόσθεσε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ