Υποστήριξη από την ελληνική πολιτεία και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ζητούν οι Έλληνες Αιρετοί Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης που συναντώνται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της δεύτερης συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου τους. Εκπρόσωποι από τις περιφερειακές ενότητες Δυτικής Ευρώπης, Ανατολικής Ευρώπης, Γερμανίας, χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και Αυστραλίας συζητούν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να δυναμώσουν την παρουσία των Ελλήνων αποδήμων στις αυτοδιοικήσεις των χωρών στις οποίες βρίσκονται αλλά και πρωτοβουλίες για την άμβλυνση του προβλήματος των προσφύγων στα ελληνικά νησιά.
«Είμαστε πεντακόσιοι δημοτικοί σύμβουλοι Έλληνες σε όλη την Ευρώπη, ωστόσο ο αριθμός των Ελλήνων Αιρετών της Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης μειώνεται. Πρόθεσή μας είναι η αναστροφή της τάσης αυτής, ώστε να υπάρχει ένα δυνατό δίκτυο και ισχυρή εκπροσώπηση σε θέσεις – κλειδιά στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, επιθυμούμε την υποστήριξη της ελληνικής πολιτείας και της ΚΕΔΕ στην διοργάνωση εκδηλώσεων ώστε να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις διαδικασίες των δημοτικών εκλογών» εξήγησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, δημοτική σύμβουλος του δήμου Solingen της Γερμανίας, Ιωάννα Ζαχαράκη. Η ίδια επισήμανε ότι το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, δεδομένου ότι εντός της χρονιάς θα διενεργηθούν δημοτικές εκλογές στη Γερμανία.
Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, σχολίασε ότι «λυπεί πραγματικά τους Έλληνες του εξωτερικού η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, καθώς η Ελλάδα αφήνεται μόνη της να σηκώνει το βάρος του προβλήματος». Γνωστοποίησε ότι έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες από Έλληνες απόδημους που μετέχουν στην αυτοδιοίκηση ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να ασκηθούν πιέσεις στην κοινή γνώμη και να ληφθούν αποφάσεις στην Ευρώπη προς την κατεύθυνση της αλλαγής της Συμφωνίας του Δουβλίνου».
«Σε αυτό το μήκος κύματος, ήδη καταφέραμε με ενέργειες στο εξωτερικό να πάρουμε με το μέρος μας πολλούς δήμους, όπως εκείνους του Ντύσελντορφ και της Κολωνίας προκειμένου να πιέσουν τη γερμανική κυβέρνηση και να ληφθούν μέτρα που να αφορούν όλη την Ευρώπη και να κατανέμουν δικαιότερα τα βάρη του προσφυγικού» πρόσθεσε. Σε όλα αυτά, ωστόσο, ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχει και η συμβολή της ελληνικής πολιτείας ώστε να μεθοδευτούν οι κατάλληλες κινήσεις. «Πρέπει η ελληνική πολιτεία να αντιληφθεί τι δυναμικό υπάρχει στη διασπορά και αυτό να αξιοποιηθεί για την προβολή των εθνικών θεμάτων» σχολίασε.
Μιλώντας για άλλες πρωτοβουλίες του Δικτύου αναφέρθηκε στην προώθηση συνεργασιών με πανεπιστήμια αλλά και στην επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821 λέγοντας: «Και εμείς είμαστε μια ‘φιλική εταιρεία’. Όπως έδρασε τότε η Φιλική Εταιρεία, έτσι δραστηριοποιούμαστε και εμείς σήμερα και αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό».
Στην ιστορία του Δικτύου από το 2001 που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα, αναφέρθηκε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Ιάκωβος Σαρηγιάννης, γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ, Ανατολική Α.Ε, η οποία υποστηρίζει τη λειτουργία του δικτύου. «Η Ανατολική Α.Ε. λειτουργεί σαν υπηρεσία του Δικτύου μέσα στο πλαίσιο των δράσεών του κάθε χρόνο και υποστηρίζει τη διαδικασία των γενικών συνελεύσεων» είπε και γνωστοποίησε ότι κάθε τρία χρόνια ανανεώνεται ο κατάλογος των μελών του δικτύου που είναι οι ελληνικής καταγωγής. Στο πλαίσιο αυτό η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει στο τέλος της χρονιάς και θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2021, χρονική στιγμή που συμπίπτει με τα 20 χρόνια από την ίδρυση του δικτύου.
«Τα μέλη του Δικτύου δραστηριοποιούνται σε διάφορα επίπεδα, έχουν συνεργασία με την ΚΕΔΕ και με επιμέρους δήμους που κατά διαστήματα έδειξαν ενδιαφέρον συνεργασίας σε επίπεδο μεταφοράς τεχνογνωσίας. Στο παρελθόν υπήρξαν διάφορες πρωτοβουλίες για εθνικά θέματα όπως το ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Ειδικά γι’ αυτό, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού έγιναν δύο εκδηλώσεις στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο και στο δημαρχείο της Φρανκφούρτης με την ενεργό συμμετοχή όλης της ελληνικής κοινότητας. Παλαιότερα, άλλωστε, υπήρχε χρηματοδότηση από προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς για συναντήσεις νέων αιρετών και στελεχών της αυτοδιοίκησης από διάφορες χώρες ώστε να ανταλλάσσουν τεχνογνωσία. Πρωτοβουλίες αναλήφθηκαν τα τελευταία χρόνια και με αφορμή την οικονομική κρίση» πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης.
Τις εργασίες της συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου χαιρέτισαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και εκ μέρους του υφυπουργείου Εξωτερικών, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, εκ μέρους της Περιφέρειας, ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς Σάββας Αναστασιάδης, και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
Πηγή: ΑΜΠΕ