Την άποψη πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συνεχίσει να έχει μια κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις της χώρας του προς την Ελλάδα, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, κάνοντας και αναφορά στο τεταμένο κλίμα Αθήνας – Μόσχας.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «FOCUS» ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Τούρκο πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι «από την δική μας πλευρά τέθηκε η αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών μας. Είναι ακριβές ότι ήταν η μόνη φορά κατά τη συνάντηση αυτή, παρά το γεγονός ότι έκανε αναφορά στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, που δεν συνέδεσε άμεσα τα δύο αυτά θέματα».
Όπως είπε ο κ. Κουβέλης ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συνεχίσει τη ρητορική έντασης. «Θα συνεχίσει προς την κατεύθυνση αυτή, ενδεχομένως με διαφορετικές μορφές. Η μια ήταν στο πρόσφατο παρελθόν στο επίπεδο επιθετικής ρητορικής και σε δεύτερη φάση και πρακτικής έντασης, με την έννοια ότι συνεχίζει να μην αποφυλακίζει τους δύο στρατιωτικούς μας, συνεχίζει να συνδέει το ζήτημα αυτό, άμεσα ή έμμεσα, ανάλογα με την περίπτωση, με αυτό της παράδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έτυχαν ασύλου στη χώρα μας. Θα συνεχίσει με μια κυμαινόμενη ένταση», υπογράμμισε.
Από ελληνικής πλευράς, σημείωσε ο ΑΝΥΕΘΑ, «εμείς συνεχίζουμε τις πιέσεις μας σε πολλαπλά επίπεδα και τις εντάσσουμε σε μια γενικότερη πίεση που πρέπει να δεχθεί ο Ερντογάν αναφορικά με αυτά που πράττει».
«Η ελπίδα μου, όσο και η διεκδίκηση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι να επιστρέψουν σύντομα αλλά σε καμία περίπτωση εμείς δεν συναλλασσόμεθα με τον Ερντογάν στο επίπεδο του συμψηφισμού των δυο διαφορετικών περιπτώσεων, της απαράδεκτης κράτησης των δύο στελεχών μας και της υπόθεσης των 8 Τούρκων», πρόσθεσε.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «ο Ερντογάν, καθώς η Τουρκία είναι μια χώρα “αναθεωρητική”, θα συνεχίσει να διατυπώνει την άποψη ότι υπάρχουν αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο και “γκρίζες ζώνες”».
Αναφερόμενος στις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι «η χώρα μας δεν έχει πολιτική, δεν έχει κουλτούρα απελάσεων. Η απέλαση των διπλωματών της Ρωσίας, ήταν το αποτέλεσμα ενεργειών που έπραξαν και οι οποίες ήταν εξαιρετικά προσβλητικές».
Όπως τόνισε «υπάρχουν στοιχεία για αυτό, τα οποία γνωρίζει η κυβέρνηση. Έχει διακηρύξει η κυβέρνηση, με τον πιο σαφή τρόπο ότι δεν υπήρξαν πιέσεις, από κανέναν, από καμία άλλη χώρα, όπως υποστηρίζει η άλλη πλευρά, ο Ρώσος ΥΠΕΞ. Κανένας δεν πίεσε τη χώρα μας ούτε Αμερικανός ούτε οποιοσδήποτε άλλος για να προβούμε στην απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών».
«Η Ελλάδα ως χώρα της ΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη να βρεθεί ο χώρος συνεργασίας της Ευρώπης με τη Ρωσία. Η Ελλάδα δεν επιλέγει να έχει αντίπαλες ή εχθρικές σχέσεις με τη Ρωσία. Αντιθέτως στο πλαίσιο μια πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής, θέλει και τις καλές σχέσεις με τη Ρωσία», υπογράμμισε
Επιπλέον, σημείωσε ότι στις ελληνορωσικές σχέσεις «αναμφισβήτητα δημιουργείται επί του παρόντος ένα κλίμα το οποίο δεν ήταν το κλίμα των περασμένων μηνών ή και ετών, αλλά όλα αυτά μπορούν να αποκατασταθούν».
Τέλος, επεσήμανε ότι «ειδικά για το θέμα της συμφωνίας με τη FYROM, πίεση από την πλευρά της Ρωσίας προς την ελληνική κυβέρνηση δεν υπήρξε. Εκείνο όμως που σημειώνω είναι ότι η Ρωσία από τον Αύγουστο του 1992 ήταν η χώρα η οποία μαζί με κάποιες άλλες λίγες χώρες, έσπευσε και ονόμασε τη γειτονική χώρα με το όνομα “Μακεδονία”».