Με χαμηλές προσδοκίες προσέρχονται αμφότεροι οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας σήμερα στο Ελσίνκι. Μήνες μετά την εκ του μακρόθεν ανταλλαγή φιλοφρονήσεων, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν συναντώνται για την πρώτη τους Σύνοδο Κορυφής χωρίς ατζέντα, με την ελπίδα ίσως μίας συμφωνίας που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή αποκατάσταση των τεταμένων αμερικανορωσικών σχέσεων.
Η έναρξη των συζητήσεων για τα πυρηνικά και τη Συρία περιλαμβάνονται επίσης στις θετικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτή τη συνάντηση, η οποία ωστόσο είναι περισσότερο πολιτικό ναρκοπέδιο για τον Τραμπ και πιθανή γεωπολιτική νίκη για τον Ρώσο ομόλογό του, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.
Για τον Πούτιν, το γεγονός και μόνο ότι πραγματοποιείται η Σύνοδος σε μία φάση που η Ρωσία είναι ο παρίας για μία μεγάλη μερίδα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, συνιστά μία γεωπολιτική νίκη, αφού έστω κι έτσι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει τη Μόσχα σαν μεγάλη δύναμη που πρέπει τα συμφέροντά της να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Και σε κάθε περίπτωση, η Σύνοδος αυτή σηματοδοτεί την αποτυχία των προσπαθειών της Δύσης να απομονώσουν τη Μόσχα.
Στον απόηχο των κατηγοριών που απαγγέλθηκαν στις ΗΠΑ σε 12 μέλη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών για συμμετοχή στις κυβερνοεπιθέσεις εις βάρος της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, ο Τραμπ κλήθηκε να ακυρώσει τη συνάντηση στο Ελσίνκι. Δεν το έκανε. Αρκέστηκε να αναφέρει ότι θα θέσει το ζήτημα, έστω και αν – κοινή συνεναίσει – δεν υπάρχει ατζέντα.
«Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι το γεωπολιτικό ρίσκο που παίρνει ο Πούτιν με αυτή τη συνάντηση είναι σαφώς μικρότερο από αυτό που παίρνει ο Τραμπ», σχολιάζει ο Αντρέι Κορτούνοβ, επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων. «Ο Πούτιν έχει λιγότερα να χάσει – εξηγεί ο Κορτούνοβ – διότι δεν έχει εσωτερική αντιπολίτευση. Απεναντίας, στις ΗΠΑ, τα αμερικανικά ΜΜΕ αντιμετωπίζουν με μεγάλη δυσπιστία αυτή τη συνάντηση. Κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει έστω μία θετική έκβαση».
Η υπόθεση της δηλητηρίασης των Σκριπάλ με Ναβιτσόκ στη Βρετανία είναι ένα ακόμη θέμα, το οποίο έχει κληθεί να θέσει ο Τραμπ στον Ρώσο ομόλογό του. Πολύ δε περισσότερο μετά το νέο κρούσμα, πριν από δύο εβδομάδες, οπότε ένα ζευγάρι εκτέθηκε στην ίδια νευροπαραλυτική ουσία, με αποτέλεσμα τον θάνατο της γυναίκας.
Τα θέματα που μπορούν και πρέπει να τεθούν στο τραπέζι της Συνόδου είναι σαφώς πολλά. Ο Τραμπ έδωσε μία μόνο γεύση από αυτά κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τη Μέι, την προηγούμενη Παρασκευή.
«θα μιλήσουμε για τη Συρία. Θα μιλήσουμε για άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής», δήλωσε για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι εκείνος θα εστιάσει στα πυρηνικά.
Η ανορθόδοξη προσέγγιση του Τραμπ ωστόσο σε τέτοιου είδους συζητήσεις καθιστά δύσκολες τις προβλέψεις για την έκβαση της Συνόδου. Στον αέρα μυστηρίου προστίθεται το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες θα μιλήσουν κατ’ ιδίαν, παρουσία μόνο των μεταφραστών τους.
Προδιαθέτοντας ελαφρώς το κλίμα πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς το FBI – και την έρευνα που διεξάγει για τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές, το 2016 – για τις κακές διμερείς σχέσεις. «Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία δεν ήταν ποτέ τόσο άσχημες εξαιτίας της βλακείας ετών εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και, τώρα, του κυνηγιού μαγισσών», έγραψε στο Twitter.
Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν συναντώνται στις 13.20 (ώρα Ελλάδος). Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μετά την τετ α τετ συνάντηση θα υπάρξει γεύμα εργασίας με τις εκατέρωθεν ομάδες και στη συνέχεια κοινή συνέντευξη Τύπου στις 16.50 ώρα Ελλάδος.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters