Skip to main content

ΟΗΕ: Εισήγηση για εμπάργκο όπλων στο Ν. Σουδάν

Την επιβολή απαγόρευσης πώλησης όπλων στο Νότιο Σουδάν ζήτησε χθες από το Συμβούλιο Ασφαλείας ο Ερβέ Λαντσούς, επικεφαλής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζοντας επίσης πως πρέπει να συμπεριληφθούν σε «μαύρη λίστα» περισσότεροι αντίπαλοι ηγέτες στην εμπόλεμη χώρα.

Ο Λαντσούς ενημέρωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε κλειστή συνεδρία, αφού ο διεθνής οργανισμός είχε κατηγορήσει κυβερνητικές δυνάμεις ότι είχαν ασκήσει σεξουαλική βία σε γυναίκες και κορίτσια, και, σύμφωνα με μαρτυρίες, είχαν κάψει μερικές από αυτές ζωντανές.

«Η κατάσταση είναι εντελώς απαράδεκτη» είπε ο αξιωματούχος πριν την ενημέρωση στο Συμβούλιο. «Αυτό που θα πρέπει να εξεταστεί είναι η πιθανότητα περισσότερων μέτρων ενάντια περισσότερων ηγετών. (…) Θα πρέπει να υπάρξει απόφαση για εμπάργκο όπλων διότι είναι εντελώς αμφίβολη (πράξη) η χρήση των ισχνών πόρων του κράτους για την αγορά περισσότερων εξοπλισμών» πρόσθεσε.

Το Νότιο Σουδάν μπαίνει στο πέμπτο έτος από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της από το Σουδάν. Ο εμφύλιος στο Νότιο Σουδάν ξεκίνησε τον Δεκέμβριου του 2013, μετά από μια πολιτική κρίση που έφερε αντιμέτωπες δυνάμεις του προέδρου Σάλβα Κιρ και επαναστατών που συμμάχησαν με τον πρώην αναπληρωτή πρόεδρό του, Ρικ Μασάρ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters