Skip to main content

Ο νέος δικομματισμός και η νέα κανονικότητα χωρίς τη Χρυσή Αυγή

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Η μεγάλη νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα που όμως κράτησε τις δυνάμεις του και η θετική έκπληξη της εξόδου της Χρυσής Αυγής από το νέο ελληνικό κοινοβούλιο, είναι τα τρία βασικά γεγονότα των χθεσινών εκλογών. Στα αξιοσημείωτα η είσοδος του ΜΕΡΑ 25 και του Γιάννη Βαρουφάκη,  της Ελληνικής Λύσης και του Κυριάκου Βελόπουλου στη Βουλή και η συγκράτηση των δυνάμεων του Κινήματος Αλλαγής.  

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι θα επιχειρήσει να εκφράσει το «όχι» του δημοψηφίσματος, ο κ. Βελόπουλος ότι δεν αισθάνεται ότι βρίσκεται στα δεξιά της ΝΔ και θα κάνει υπεύθυνη αντιπολίτευση, ενώ στο Κίνημα Αλλαγής περιμένουν να υποδεχθούν το προσκλητήριο που προανήγγειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Στα αξιοσημείωτα και το ποσοστό της αποχής που άγγιξε το ποσοστό της αποχής των ευρωεκλογών αλλά και των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015. 44% η αποχή, τεράστιο ποσοστό, αλλά φαίνεται ότι έχουμε αρχίσει και συνηθίζουμε το «τέρας».  

Με ποσοστό λίγο πάνω από το 70%, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν πλέον τον νέο, ισχυρό δικομματισμό στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, το οποίο χωρίς τη Χρυσή Αυγή και με ερωτηματικά την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και την ΜΕΡΑ 25 του Γιάννη Βαρουφάκη, έχει τις προϋποθέσεις να λειτουργήσει στη νέα κανονικότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής της χθεσινής βραδιάς. Ακόμα και με διαφορά λίγο μικρότερη από αυτήν των ευρωεκλογών αλλά και των προβλέψεων τω ν δημοσκοπήσεων, ο πρόεδρος της ΝΔ είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που θα συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στην Ελλάδα μετά από δέκα χρόνια, λαμβάνοντας από τον ελληνικό λαό ισχυρή εντολή διακυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν πανηγύρισε χθες και οι πληροφορίες λένε ότι δεν επρόκειτο να πανηγυρίσει ακόμα και αν η διαφορά ήταν πάνω από τις δέκα μονάδες. Έδειξε μετριοπαθής και ενωτικός, θέλοντας να δείξει ότι διαφέρει από τον Αλέξη Τσίπρα που είχε δείξει διαφορετικό πρόσωπο και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015. Πολλά θα φανούν από τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης που περιμένει τόσο η ελληνική κοινωνία όσο και οι αγορές και οι πιστωτές της χώρας, ενώ ο ίδιος είπε ότι δε χρειάζεται περίοδος χάριτος. Θα πρέπει να θεωρηθεί από τώρα βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης για να μη «χαρίσει» το Κίνημα Αλλαγής στην αγκαλιά του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιχειρήσει – ως κυβερνήτης πλέον – ανοίγματα στο Κίνημα Αλλαγής, επιχειρώντας μέχρι και τη συμπόρευση σε βασικά νομοθετήματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, έχασε τις εκλογές αλλά δεν χάθηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μόλις 4% σε σύγκριση με το 35,46% των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, συγκρατεί τις δυνάμεις του. Ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης – όπως είπε και χθες –  αισθάνεται ηττημένος αλλά όχι αδύναμος και έχει σκοπό να ξεκινήσει άμεσα τις κινήσεις που θα επιβεβαιώσουν τον ηγετικό του ρόλο στον άλλο πόλο εξουσίας, αυτόν που ο ίδιος ονόμασε προοδευτικό πόλο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν βεβαιότητες και ερωτήματα:

Πρώτη βεβαιότητα: ο κ. Τσίπρας είναι αδιαμφισβήτητος ηγέτης στον ΣΥΡΙΖΑ με 31,5% και είναι αυτός που θα ξαναδιεκδικήσει την εξουσία στις επόμενες εθνικές εκλογές.  

Δεύτερη βεβαιότητα:  το χθεσινό ποσοστό δίνει στον κ. Τσίπρα το δικαίωμα και την ισχύ να κάνει τις κινήσεις που έχει σχεδιάσει για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα – εναλλακτικό πόλο εξουσίας και να απευθύνει γενικό προσκλητήριο συμμετοχής στον νέο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως προέβλεπαν χθες στην Κουμουνδούρου, η νέα κυβέρνηση θα εμφανίσει προβλήματα που θα την καταστήσουν ασταθή, μέσα στο πρώτο εξάμηνο.

 Πρώτο ερώτημα,  το αν ο κ. Τσίπρας θέλει, μπορεί και με ποιον τρόπο θα γίνει ο αρχηγός της κεντροαριστεράς όπως σχεδιάζει, έχοντας ασπαστεί τον λαϊκισμό και τον ανορθολογισμό τα προηγούμενα χρόνια ως κυβέρνηση.

Δεύτερο ερώτημα, πως εννοεί ο κ. Τσίπρας τη σκληρή αλλά υπεύθυνη αντιπολίτευση, που είπε ότι θα ασκήσει.